Биляна Вутова, „Изплети топлина”: Важно е да имаме кауза, около която да се обединим

Bilyana Vutova 2Психологът Биляна Вутова e основател на Център за духовно развитие „Калей” и изпълнителен директор на фондация „Има начин”. Тя е и организатор на благотворителна кампания „Изплети топлина”, която осигурява плетени шапки, шалове и ръкавици за хора без дом.

В рубриката “Участниците в 9 Academy говорят” Биляна сподели, че вярва в това, че точното време е сега и че всеки човек разполага с пълния капацитет от качества, умения и знания, за да направи света едно по-добро място. Вижте какво още сподели тя пред екипа на Uchi.bg:

Въпрос: Защо се включихте в 9 Academy?

Отговор: Заради идеята. Тя ме грабна веднага. Мисълта, че ще срещна още много хора с подобни на моите възгледи, ме вдъхнови. Многото знания, общата атмосфера, намерението, с което е създадена 9 Academy – всяко едно от тези неща беше важно за мен. В средата на преживяването мога да кажа, че не сбърках в преценката си. Включих се в 9 academy, за да надградя и продължа собственото си развитие.

Въпрос: Какво за Вас е благотворителността и защо стартирахте кампанията „Изплети топлина“?

Отговор: Благотворителността за мен е нещо нормално и същевременно свещено. Ако не можеш да дадеш, не би могъл и да получиш. Ако в сърцето и мислите ти няма място за човек в беда, не би имало и за близките ти. Благотворителността е акт на съпричастност, милосърдие и доброта.

10384812_649165155208897_3125410419821291665_nСтартирах благотворителна кампания „Изплети топлина” с вярата, че много хора ще познаят идеята й, и с удоволствие ще вземат участие в една различна благотворителна кампания. Една кампания, която не поставя акцент върху набирането на финансови средства, а се инвестират труд, емоции и време. Една кампания, която е насочена към хората без дом. Една кампания, която затваря кръга между даряващи и получаващи. Една кампания, с която ще съхраним, възродим и претворим в дело една наша българска традиция и занаят – плетенето. Стартирах „Изплети топлина”, с надеждата, вярата и убеждението, че винаги има начин да помогнеш стига да го поискаш, с увереността в добротата и предаността към изконните български ценности на всеки един от нас, с убеждението, че благотворителност е дума изпълнена със съдържание и смисъл.

Въпрос: Каква е равносметката от кампанията тази година – на колко хора помогнахте и колко доброволци се включиха в инициативата?

Отговор: От тази година можем спокойно да твърдим, че „Изплети топлина” е национална кампания, тъй като хора от цялата страна взеха участие в инициативата. През 2014 г. в „Изплети топлина” се включиха 370 доброволци, които изплетоха 2800 бр. топли шапки, шалове и ръкавици, които стоплиха 1700 бездомни. А така изглеждат и резултатите от първата година на провеждането на инициативата до сега:

Без име

Въпрос: Защо времето и труда на доброволеца са по-добро дарение от парите?

Отговор: Не съм сигурна, че времето и труда са „по-добро” дарение от парите, но със сигурност са по-качествено. Истински съпричастни към чуждата болка ни прави дарението на най-ценния ресурс, с който разполага всеки от нас. Аз мисля, че това е времето. Вярвам, че в изплетените от всички наши прекрасни доброволци плетива, топли не само преждата, но и емоциите, времето, което отделят за това да помогнат на човек без дом. Тази топлина стига до бездомните и им дарява надежда и увереност, че утрешният ден ще е по-добър от днешният, защото има някой, който мисли за тях. С „Изплети топлина” искам да припомня, че парите не са единствения начин за помощ. Има много хора, които не биха могли да отделят средства, за да помогнат на човек в беда, защото те самите не разполагат с тях, а не защото нямат желание за това. Един такъв пример са жените, лишени от свобода в гр. Сливен, които за трета поредна година плетат за кампанията. Такива са и дамите от домовете за възрастни хора, които даряват времето и уменията си, за да стоплят човек без дом. Тази година бяхме подкрепени и от деца. Те може и да нямат пари, но имат сърца и желание да бъдат полезни на човек в нужда.

Въпрос: Отворен ли е българинът към доброволчество и благотворителни инициативи?

1514398_649161161875963_1741657229058418116_nОтговор: Изключително! Българинът е много състрадателен и има голямо желание да помага. Проблемът е, че много пъти е бил лъган и това го прави предпазлив. От друга страна винаги откликва, когато бъде помолен за помощ и когато вижда реален смисъл в действието, което извършва. За доброволците е изключително важно да виждат и усещат промяната, в която участват. Мисля си, че за нас българите е изключително важно да имаме кауза около, която да се обединим. Направим ли го можем да променим не само страната си, но и светът!

Въпрос: Ако можехте да промените нещо в българското образование, какво щеше да е то?

Отговор: Труден въпрос ми задавате. Нещата, които бих променила са много и водят към промяна и извън образованието. Първо бих започнала от отношението на обществото към учителите, условията и правилата, при които те работят. Ще ви призная – изпитвам силно уважение към тази професия и определено мисля, че не е за всеки. Учителите, които срещнах ме оформиха и изградиха като човек и мисля, че тази им роля е изключително важна. Бих променила начина на образование – от общ към по-индивидуален. Всеки знае, че ние сме различни, с различни дарби, интереси и мисии, защо тогава образованието, което получаваме не отчита този факт? Мисля, че в децата трябва да се откриват и насърчават личните заложби и индивидуалността. Мисля, че е време да създадем общност, която уважава, подкрепя и се радва на индивидуалните успехи, като на свои, защото в крайна сметка постиженията на един са за благото на всички. Образованието за мен трябва да бъде и с много по-сериозна практическа насоченост, по-интерактивно и с повече групова работа още от ранните класове.

Интервю: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *