Пет медала и пето място за България на международната олимпиада по математика

Между 3 и 14 юли в Клуж-Напока, Румъния, се проведе най-престижното състезание по математика за ученици – 59-тата Международна олимпиада по математика. В състезанието на 9-10 юли участваха 615 ученици от 109 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата дни.

Българският отбор традиционно се представя на ниво се представи много добре, спечелвайки 5 медала: един златен, три сребърни, един бронзов, както и една почетна грамота. В отборното класиране България е на 21-о място, а в рамките на Европейския съюз – на 5-о.

 

Нашите ученици спечелиха следните отличия:

 

  • Борислав Антов, 11 кл., СМГ – 31 т., златен медал
  • Кирил Бангачев, 12 кл., СМГ – 25 т., сребърен медал
  • Константин Гаров, 12 кл., ППМГ Бургас, 29 т. сребърен медал
  • Иван-Александър Мавров, 11 кл., СМГ – 30 т., сребърен медал
  • Атанас Динев, 12 кл., ППМГ Бургас – 19 т., бронзов медал
  • Кристиян Василев, 11 кл., ПЧМГ -12 т., почетна грамота

Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

Учениците от СМГ подготвят Румяна Караджова и Петя Тодорова, а тези на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ Бургас са подговяни от Магдалена Янева и Динко Раднев, а учителят на Кристиян в ПЧМГ е Таня Стоева.

Заключителната подготовка на отбора се проведе в Пампорово (10-30 юни) от сътрудници на Института по математика и информатика на БАН, Факултета по математика и информатика на СУ и други институции и на съвместен лагер-сбор с отборите на Румъния и САЩ в Бущени, Румъния (1-6 юли), където лекциите бяха изнесени от ръководствата на трите отбора.

 

Церемонията по закриването на 59-ата МОМ (бе) е днес следобед, 13 юли.

 

Международната олимпиада по математика  (IMO) е създадена през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. От началото на олимпийското движение до 2017 г., страната ни е спечелила общо 277 медала: 53 златни, 115 сребърни и 109 бронзови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *