Онлайн преподаването – новият избор на учителите

daskal-euПоследните статистики сочат, че започваме новата учебна година с 1000 учители дефицит. Тенденцията е броят на настоящите учители да се намали на половина в близките 10 години, заради предстоящото им пенсиониране. В тези анализи не участва процентът на учителите, които биха напуснали работата си и биха се пренасочили към друга професия. Колкото и да не ни се иска, тези данни пряко засягат бъдещето на българските ученици.

Все по-често срещани са слабите оценки, лошото поведение и проявите на агресия. Вероятно коренът се крие най-вече дълбоко в семейните отношения и в качеството на връзката между родител – дете. Това е проблем, с който учителите няма как да се справят и въпреки това последствията рефлектират върху тях. Като включим и проблеми като шума и нервното напрежение в работната среда, административните трудности, недобре написаните учебници, ниското заплащане, то този отлив от професията става лесно обясним.

Разбира се, не всички учители, които напускат училищната среда, имат възможност или желание да се преквалифицират. Повечето от тях търсят начини да изкарват прехраната си с частни уроци, което за тях е много по-удовлетворяващо от преподаването в клас. Не са малко и действащите учители, които намират частни ученици, за да добавят повече приходи към заплатата си.

Благодарение на технологичните нововъведения, днес на такива учители се предлага много по-удобен вариант за провеждане на частни уроци. Вместо да губят време и пари в пътуване до дома на ученика или да отделят стая в собствения си дом, онлайн платформите за учители им предоставят виртуална класна стая, където да провеждат занятията с ученика в удобното за тях време.

Една такава платформа в България е daskal.eu, която придобива все по-голяма популярност у нас. Тя предоставя възможност на учителя след регистрация да определи цените, които желае да взема от индивидуални и групови уроци по неговия предмет. Групите могат да се състоят от до 5 ученика и са достатъчно малки, за да осигурят възможност за индивидуален подход, но същевременно ще донесат по-големи приходи на учителя.

Платформата за учители daskal.eu дава възможност на учителите да получат реално заплащане за труда си. Единственото, което им е необходимо, за да започнат, е компютър с интернет, микрофон и камера. Виртуалната класната стая в платформата е оборудвана с необходимите инструменти, включително и с интерактивна бяла дъска. Преподавателят може да пише на нея, за да обясни нагледно основните концепции на урока и да провери знанията на ученика.

Онлайн обучението е доказало своите превъзходства в редица страни по света, където се практикува от години. В България този метод все още е сравнително нов, но бързо набира скорост. Като се вземат предвид тежките проблеми в училищното образование, не е чудно, че броят на онлайн и частните ученици нараства. Ако сте учител, бихте могли да се възползвате от този нов метод на преподаване, който ще ви донесе повече доходи и по-голямо удовлетворение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *