Книгата „Детство без сълзи“ помага на приемни родители

Alexander_Milanov_BeloslavaСборник с разкази за деца, които растат без родители или прекарват част от детството си в поправителни училища, излиза на българския книжен пазар. „Детство без сълзи“ пресъздава в художествен стил реални истории с цел да промени отношението на обществото към децата в риск. Автор на книгата е Александър Миланов, който от години работи в областта на защитата на правата на децата и развитието на приемната грижа, като качествено различна алтернатива на институциите за деца.

Официалното представяне на книгата ще се състои на 12 ноември от 19.00 часа в конферентната зала на Българската стопанска камара (ул. Алабин 16-20). Това е второ, разширено издание на книгата, придружено със CD, в което разказите са озвучени от музикантите Орлин Павлов и Белослава, актьора Калин Врачански и радиоводещия Драгомир Симеонов.

„След като прочетете тази книга, ще ви се иска да действате. Чуйте тези истории! Не беше лесно да ги прочета. Но ми стана лесно, когато осъзнах, че по този начин много хора ще разберат дълго пазени тайни.“, сподели Орлин Павлов. „Между редовете на „Детство без сълзи“ прозрях огромната пропаст, зейнала между обществото, в което всеки трескаво се занимава със собствените си проблеми, и тези хиляди малки човечета, които всъщност най-много имат нужда от нашата подкрепа. Надявам се, че много хора ще подкрепят този проект и ще дарят надежда на по-голям брой деца. Промяната е въпрос на време. Да поставим солидните й основи заедно!“, призова Белослава.

„Осъзнавам, че обществото ни не прави много за изоставените деца. Онова, което правим, е показно и е лишено от дългосрочност и отношение. По тази причина вярвам, че историите, които ще чуете и прочетете, ще променят отношението Ви към помагането на деца в неравностойно положение.“, допълни Калин Врачански. „Книгата учи на това как да се справиш, въпреки тежките изпитания и въпреки, че са се разделили с теб още при раждането ти. „Детство без сълзи“ е тъжна книга, но и учебник за оцеляване.“, обобщи Драгомир Симеонов.

Alexander_Milanov_Kalin_VrachanskiИздаването на книгата стана възможно благодарение на подкрепата на Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“, издателствата „Анубис“ и „Булвест“ 2000, студио Digital plus. Оформлението на книгата е дело на дизайнера Росица Босяцка, рисунките и графиките в изданието са на Самуил Владимиров и Иван Бабаджанков от студио „Геометрия“. Всички те дариха средства и труд за социалната кауза на „Детство без сълзи“. Приходите от продажбите на книгата ще бъдат дарени за развитието на приемната грижа в България.

„Авторът не спестява на читателя нищо от ужасяващата реалност на институциите за деца, като същевременно предоставя трогателни свидетелства за човешка топлота, подкрепа и всеотдайност към „ничиите деца“, жертва на приютната грижа. Книгата е едновременно мъдра и наивна – тя носи дълбоко изстрадано и горчиво познание за дехуманизиращия ефект на институционалната грижа, но и искрена, трогателна вяра във възможността за промяна“, казва в предговора към изданието социалният антрополог Харалан Александров.

Близо 4000 са децата и младежите, които прекарват живота си в социални домове у нас, показва националната статистика. 199 малчугани живеят в 11 домове за деца, лишени от родителска грижа от 3 до 6 г., 1 361 деца прекарват детството си в 39 домове за деца, лишени от родителска грижа от І до ХІІ кл., 858 са децата и младежите, които живеят в 23 дома за деца с умствена изостаналост. В 29-те домове за бебета са настанени 1045 деца, като 676 от тях са с увреждания. През първото полугодие на 2014 г. преминалите деца в домовете за бебета са 2059, от които 956 са с увреждания. По данни на неправителствени организации, всяка година 2000 новородени и малки деца попадат в домове.

Повече информация за книгата е достъпна ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *