Калоян Янкулов, Cozy.bg: Съветът ми към младите хора е да се научат да програмират или да продават

Kaloyan YankulovКалоян Янкулов е интерактивен дизайнер, основател на малко студио за дизайн и разработкa Enblaze.co.uk и предприемач любител. В свободното си време работи по различни проекти, като един от последните e Cozy.bg – онлайн платформа за отдаване и наемане на жилища без брокери. Проектът се заражда малко преди участието му в първото издание на 9 Academy – една от най-успешните бизнес академии в България, която помага на младите хора у нас да създават собствени бизнеси. Днес сайтът има над 500 регистрирани потребители и над 100 реални обяви. Рекордното време, за което апартамент е отдаван чрез Cozy, е един ден.

Въпрос: Какви негативни тенденции в сектора на недвижимите имоти ви провокираха да създадете Cozy.bg?

Имотният сектор в България не е подлежал на иновации от появата на първите онлайн сайтове за обяви унас преди повече от 10 години. Уви, днес въпросните сайтове са част от екосистема, която работи повече в интерес на брокерите и самите сайтове, отколкото на наемателите. Тази екосистема се захранва с количеството на информацията, а не с нейното качество, поради което една трета от обявите у нас са фалшиви. Сайтовете печелят от броя на публикуваните обяви, а брокерите от популяризирането на услугите си с фалшиви обяви. Отдаването и наемане в България е един от най-бавните, неприятни и рискови процеси. От друга страна, секторът за ваканционно отдаване и почивки беше тотално преобърнат в положителна посока с появата на Airbnb през 2008 година. Затова с моя съосновател и партньор Мартин решихме, че трябва да дадем шанс и на нова идея за отдаване у нас, създавайки платформа, работеща без брокери, която функционира на основата на качествена информация и сигурна общност. Така се роди Cozy.bg.

Въпрос: По какъв начин вашият проект променя процеса по отдаване и наемане на жилища?

Cozy.bg е общност от собственици и наематели, които могат да отдават и наемат свързвайки се директно. Благодарение на интернет днес нуждата от човека посредник не съществува и хората могат да създават много по-смислени връзки. Мантрата на Cozy.bg се гради на два основни закона:

1. 100% реални обяви – всички обяви в сайта са ръчно проверявани от нас чрез система, която сме изградили.
2. Без комисиона – липсата на посредник в комуникацията, позволява на хората да спестяват до няколко стотин лева при наемане на жилище.

Въпрос: Какво послание отправяте чрез името на проекта?

Cozy на английски значи удобен. А именно такъв искаме да направим процеса на отдаване и наемане на жилище. Човек се чувства удобно, когато е на любимото си място, заобиколен от близки и приятели в собствения си дом. Нашата цел е да направим така че всеки един от нас да се чувства като у дома си, когато наема ново жилище.

Въпрос: Срещате ли трудности във вашата дейност? Какви?

Една от главните трудности, която срещаме с Cozy, е да открием успешен начин, по който да монетизираме проекта. Както всеки успешен предприемач знае, за да се развива един проект, е необходимо да бъде успешен финансово. Първият ни опит за монетизация чрез VIP обяви се оказа както финансово нерентабилен, така и неудобен за потребителите. След като го премахнахме и направихме сайта напълно безплатен, интересът към обявите и успеха по намиране и отдаване на жилище драстично скочиха.

Въпрос: Как смятате да развивате проекта в бъдеще?

През последните няколко месеца слушахме неспирно коментарите на потребителите на Cozy и сега ни предстои да направим промени и да въведем нови функции на сайта, които ще подобрят и улеснят ползването му.

Въпрос: Какво ще препоръчате на младите хора, които искат да стартират свой собствен бизнес проект?

Бих ги посъветвал да се научат да програмират или да продават. Много млади хора смятат, че за да създадеш нов бизнес ти трябва бизнес и мениджмънт образование или опит, което не може да бъде по-далеч от истината. Повечето успешни бизнеси биват вдигани на плещите на двама до четирима основатели, които преобръщат планини, това да се случи. Когато двама такива човека се съберат, не съществува нужда от менажирането им. Първо, защото са само двама и второ защото основателите нямат нужда от менажиране, те правят нещата сами. В този ранен етап на бизнеса има реална необходимост от технически умения и човек, който може да създава, програмира, твори и т.н. Ако не сте от техничарите и продукцията не е вашата силна страна, то тогава се научете да продавате. Всеки успешен бизнес се нуждае от един Возняк, който да създава и един Джобс, който да продава създаденото. Пожелавам ви успех!

Въпросите зададе: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *