Иван Ненков: Гладът за качествени кадри в IT се увеличава

Ivan Nenkov 2Иван Ненков, управляващ директор на Софтуерния Университет пред Uchi.bg

Иван Ненков стартира своята кариера с B2B директните продажби в рекламната индустрия, където печели и работи с компании като VMware, ING, Novartis Bulgaria, Sirma Group и други. През 2014г. става част от екипа на Софтуерния университет, малко след неговото основаване, като поема и развива отделите по продажби, а след това маркетинг и бизнес развитие. Днес Софтуерният университет предлага цялостна програма по софтуерно инженерство, разработена с прякото участие на компаниите от IT сектора. Понастоящем Иван е управляващ директор на Софтуерния Университет (СофтУни) и отговаря за цялостното управление и развитие на компанията.

Защо взе решение да завършиш магистратура по иновации, предприемачество и финанси на Висшето училище по застраховане и финанси и Бизнес Институт?
Тогава търсих цялостно решение, което да доразвие бизнес познанията и уменията ми в посока на създаването и управлението на бизнес, като за мен изключително важно бе възможно най-пряката връзка с реалната бизнес среда – работа върху реални проекти и бизнес казуси, срещи и менторство от бизнес практици, среда от мотивирани и амбициозни млади хора. За щастие, съвсем случайно се натъкнах на магистратурата, която отговори на всички мои изисквания. Обучението е изключително насочено към практиката, като по естествен начин ти позволява да развиеш някои основни умения като работа в екип, креативно и аналитично мислене, презентационни и комуникационни умения и др.

Полезен бизнес урок, който научих по време на магистратурата е….
Уроците, които получих по време на магистратурата са много, но може би най-същественият бе свързан с цялостното ми възприемане и отношение към бизнеса и предприемачеството. Започнах да гледам на това като на един непрестанен процес на развитие, изминаване на път, по който срещаш различни предизвикателствa, вместо само като на една крайна точка, до която трябва да достигнеш.

Продажбите са една доста трудна и неблагодарна работа. Защо реши да се развиваш именно в тази посока? Как се промениха нещата след като вече си изпълнителен директор на СофтУни?
Аз мисля, че уменията по продажби и преговори са задължителни и неизменни за всеки, който желае да се развие като успешен бизнес лидер. Голяма част от хората свързват продажбите единствено с образа на алчния и лукав търговец, което е погрешен стереотип. Всъщност, продажбите лежат в основата на цялата съвременна бизнес екосистема, а и не само. Аз започнах своя път в света на бизнеса именно в сферата на директните корпоративни продажби, което разви изключително много моето бизнес мислене, умения за комуникация, умението да изслушвам клиентите и да откривам реалните нужни и потребности, това да комуникирам стойността, която дава даден продукт или услуга по начин, който позволява на клиента да види решение на неговия конкретен проблем. Тези умения се превърнаха в солидната основа, върху която започнах да надграждам и в други сфера като маркетинга, финансите, управлението на проекти и процеси, мениджмънта и други. Настоящaта ми роля в СофтУни изисква всичко това, като основната разлика от преди е, че вече имам възможността да се фокусирам не само върху отделените елементи, а върху цялостното стратегическо развитие на органиацията.

Как се развива през последните месеци СофтУни и какво ново да очакваме от него?
СофтУни се развива с пълна сила. Очаквано, гладът за качествени кадри в IT се увеличава, което поставя Софтуерния университет в благоприятни пазарни условия. През последните месеци инвестирахме и направихме много по отношение на развитието и подобрението на цялостния обучителен процес при нас – нова разширена учебна програма, предлагаща подготовка в 4-те най-търсени професии в сферата на програмирането, включваща много нови курсове, подобрения в учебната методология, както и във всички процеси, свързани с информираността и обслужването на студентите и изграждането на цялостно community. В момента подготвяме два изцяло нови мащабни проекта, които предстои да обявим всеки момент – единият в сферата на дигиталния маркетинг, а другият в предоставянето на цялостна обучителна програма по програмиране за най-малките.

До колко той може да се окаже трамплин към успешна кариера в ИТ бранша за хора, които не са специалисти в сферата?
През последните 3 години, през Софтуерния университет преминаха десетки хиляди курсисти, а над 90% от успешно завършилите ни студенти се реазлизират в ИТ сектора, чрез прякото съдействие на СофтУни. В момента работим пряко с над 50 компании, с цел предоставяне на кариерен старт на студентите на СофтУни. Учебната ни програма е така структурирана, че е напълно възможно да си съвсем начинаещ и в рамките на година или две да започнеш работа като програмист. Естествено, ние не можем да гарантираме работа на всички стартирали студенти, но тези, които са достатъчно мотивирани и са готови да посветят времето си в усвояване на тази професия, имат всички шансове да стартират успешна кариера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *