За или против “История Славянобългарска” в шести клас?

Istoria_Slavyanobulgarska1Едно от най-значимите български произведения “История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски ще бъде извадено от учебната програма по литература за шести клас и ще
бъде заменено от “Робинзон Крузо”. Това стана ясно от проекта на новата програма на Министерството на образованието.

На специален брифинг по темата министърът на образованието проф. Тодор Танев обясни, че не е предвидено „История Славянобългарска” да отпадне изцяло от учебната програма, а ще се изучава не в шести, а в девети клас.

Новината предизвика истински сблъсъци в социалните мрежи и раздели мненията на два полюса. Някои потребители определиха решението на МОН като предателство, родоотстъпничество, заличаване на българската национална идентичност. Според тях “История Славянобългарска” е основополагащо произведение и всеки ученик трябва да е запознат с него възможно най-рано.

Според поддръжниците на промяната пък именно, за да разберат важното произведение на Паисий Хиляндарски, е добре учениците да го учат в девети клас. “Много моля тези мои “приятели”, които в 6-ти клас (т.е. на 12 години) са прочели “История Славянобългарска” и са я разбрали сами, да ме разприятелят. Аз смятам, че децата на тази възраст трябва да четат “Робинзон” – пише потребител на социалната мрежа.

Предвидените промени в учебната програма по литература включват и отпадането на други знакови произведения като песните на Добри Чинтулов „Вятър ечи, Балкан стене” и „Къде си, вярна, ти, любов народна”. За тях обяснението е, че само като текст тези произведения не са толкова въздействащи, както като песен и заради това тяхното изучаване е оставено за часовете по музика.

Програмите все още не са факт. Тепърва предстои обществено обсъждане и ще влязат в сила най-рано през 2017-та година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *