90 български ученици ще преминат обучение за астронавти в космическия лагер Space Camp Turkey през 2014 година

IMG_229090 български ученици ще преминат обучение за астронавти в космическия лагер Space Camp Turkey в турския град Измир през 2014 година. Това стана ясно на официалното представяне на новата програма Space Camp Turkey 2014 г. на пресконференция в Интер Експо Център, София днес. Събитието беше организирано от Центъра за творческо обучение, който е партньор на космическия лагер.

Над 400 участника от 22 области на България са преживели едноседмично космическо приключение в рамките на програмата до 2013 година. Следващата година ще бъде 11-та поредна от началото на българското участие в космическия лагер по програма на NASA. Специални гости на събитието бяха Толга Йълдъръм, мениджър на международните програми на SPACE CAMP Turkey, Ваня Кастрева, началник на РИО София-град, Иглика Ангелова, национален координатор на SPACE CAMP Turkey за България, Марияна Лозанова, ръководител на отбор в Space Camp през 2013г, старши експерт чуждоезиково обучение, РИО София-град и др.

То беше открито от Марияна Лозанова, ръководител на един от отборите в Space Camp Turkey през 2013. “Центърът за творческо обучение дава възможност на децата да сбъднат мечтите си. Космосът сега е реалност, позволяваща на децата да вървят напред” – каза тя. “Надяваме се и тази година да имаме ментори от участниците от предходната година”, допълни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.

Пред присъстващите директори, учители, спонсорски организации и участници от предходни години мениджърът на международните програми на Space Camp Turkey и лектор по проекта ЕДУ21 г-н Толга Йълдъръм представи две нови програми на космическия център. “В Space Camp Turkey децата се учат как да станат учени и космонавти, но също и как да представят страната си. Деца от различни страни работят в екип. Те учат как да разпределят времето си, да се справят с кризи и да комуникират помежду си.”, обясни мениджърът. Програмата PSSP Europe за първи път дава възможност на училища от държави членки на Европейския съюз да партнират с лаборатории на NASA, обясни още той. От 2014 г. тя ще бъде активна и в България.

В рамките на събитието добри практики представиха неправителствени организации, доставчици на образователни услуги, образователни дейци и експерти. Презентирани бяха инициативите Creative Kids и Nano-Science Camp на Центъра за творческо обучение, както и възможностите за съвместни дейности между организациите. Неформалното образование в Space Camp Turkey като възможност за развитие и учене през целия живот представи Мирослав Братоев от Центъра за кариерно образование към Министерство на образованието.

Повече за Центъра за творческо обучение

Центърът за творческо обучение се намира в гр. София, ул. Сердика, N4 и провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Фокусът на организацията е в балансираното и всеобхватно развитие на личността чрез интензивни програми за творческо учене и свободно общуване с другите. Целта е да бъде събуден естественият интерес на децата, да опознават света и да бъдат подтикнати към смислено саморазвитие. Това става с много смях и забава, но и сериозна работа, и преодоляване на предизвикателства. Резултатът е вътрешно удовлетворение, промяна на светогледа и различно отношение към ученето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *