3… 2… 1… Астронавт от NASA каца в Музейко на 13 май

Американски астронавт, участник в четири космически полета, вдъхновява деца и родители в Музейко на 13 май, неделя.

Астронавтът ще гостува в Детския научен център за специална среща с млади медалисти от международните олимпиади по астрономия, астрофизика и физика, поканени със съдействието на МОН.

След 16 часа всички малки страстни любители на междузвездните пътешествия също ще могат да се срещнат с д-р Ричард Линехан от NASA на етажа на бъдещето в Музейко.

Какво е да си бил на четири космически мисии и да си извършил шест космически разходки, ще научим от д-р Линехан по време на представянето му в Музейко. В момента д-р Линехан е част от космическия център “Джонсън” в Хюстън, Тексас, като започва кариерата си в NASA през 1992 г. През 1996 г., 1998 г. и 2002 г. той лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008 г. –  на космическата совалка „Индевър“.  Неговата първа космическа мисия се състои през 1996 г. Tя е първата в света, съчетала проучване на микрогравитационните науки и природни науки. Това е и мисята с най-дълго пребивавалата в Космоса космическа совалка към този момент. Неговата втора мисия включва близо 10 милиона км., преминати за 381 часа и 50 минути. Тези две космически мисии служат като модел за бъдещи проучвания в областта на природните науки, които впоследствие се провеждат на борда на Международната космическа станция.

Космическата визита ще се състои по инициатива на Посолството на САЩ в България и Детски научен център Музейко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *