Япония и България ще обменят изследователи и учени

ucheni

Ново споразумение за сътрудничество в научните изследвания подготвят Япония и България. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, който взе участие в провелия се миналата седмица семинар „Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето“.

По неговите думи, договорката включва засилено партньорство и обмен на кадри между двете страни. Приоритетни са области като информационните и комуникационни технологии, енергийната ефективност, нанонауките, биомедицина и качество на живот, биоресурси и екология, астрономия.

Според Денков тези актуални направления са силно развити в азиатската страна, но и тук имаме добри школи, а интернационалното сътрудничеството би било от огромна полза за България.

Особен интерес на събитието предизвика лекцията на носителя на Нобелова награда за физика проф. Хироши Амано, който разказа за изобретената от него технология на сините светодиоди (LED светлини). Те вече масово се ползват в ежедневието ни, а по данни на Японската агенция за наука и технологии (JST), това изобретение е осигурило работа в производството на LED осветителни тела на 32 000 души и е донесло над 30 милиарда евро от продажби.

Други водещи лектори на семинара бяха председателят на Японската агенция за наука и технологии (JST) д-р Мичинари Хамагучи и представителят на компания „Токайски медицински продукти“ Нобумаса Цуцуй.

Сред официалните гости бяха посланикът на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака, зам.-ректорът на Софийският университет проф. Николай Витанов и председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов пък представи презентация за състоянието на българската наука и резултатите от изследванията в последните години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *