Школата по програмиране SAP GeekyCamp ще се проведе под патронажа на акад. Юлиан Ревалски

Школата по програмиране за ученици SAP GeekyCamp стартира през септември 2014 г., като общо 70 изявени гимназисти от цялата страна са се включили в нея. SAP GeekyCamp се провежда изцяло по идея и инициатива на развойния център на софтуерния гигант SAP в София. Лектори в школата са доброволци от компанията, които водят курсове във водещи университети в страната. Форматът включва двуседмично интензивно обучение в началото на м.септември, преди старта на учебната година. След това участниците в школата разработват ИТ проекти, в екип или самостоятелно, с ментор от SAP. Проектите дават възможност за участие в редица национални и международни ученически конференции, състезания и конкурси по информатика, информационни технологии и иновации. Един от поводите за гордост на организаторите са участници в SAP GeekyCamp, които се върнаха със златни медали от последните две издания на Националната олимпиада по информационни технологии.

Участниците се подбират на базата на онлайн тест, който покрива въпроси, свързани с програмиране, алгоритми, както и логически и математически задачи. Програмата на SAP GeekyCamp включва лекции, домашни и разработване на проекти, самостоятелно или в екип, под ръководството на опитен ментор. Лекциите запознават учениците с основополагащи теми, фундаментални концепции и техники в разработката на софтуер, както и с модерни и популярни технологии като Cloud уеб програмиране и Internet of Things. „По време на школата организираме и различни забавления и игри с цел сплотяване на екипите. Участниците прекарват време със своите ментори в неформална обстановка – стараем се забавлението да бъде неразделна част от SAP GeekyCamp.“, коментира Стоян Велев, мениджър в развойния център на SAP и организатор на школата.

Четвъртото издание на SAP GeekyCamp предстои тази есен, като кандидатстването за него е отворено до 20 юли. То ще се проведе под патронажа на акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН). „SAP GeekyCamp дава възможност на талантите по информатика и информационни технологии да се учат директно от професионалисти в областта на софтуерната разработка, които са се доказали в една от компаниите – световни лидери. Виждаме, че досегът с лекторите и менторите по време на школата, разглеждането на съвременните технологии и тенденции в софтуера действа изключително мотивиращо на младежите в посока тяхното бъдеще образование и развитие.“, коментира акад. Ревалски.

“Интересът и резултатите от проведените вече три издания на SAP GeekyCamp потвърждават необходимостта и ползата от подобна школа. Една от целите ни с провеждането на школата е да подпомогнем изграждането на мост между състезателното и професионалното програмиране, между средното и висшето образование по информатика.”, споделя изпълнителният директор на SAP Labs България, Радослав Николов.

Повече информация за школата може да намерите на сайта на SAP GeekyCamp 4.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *