Четири медала грабнаха химиците ни в Казахстан

olimpiada

Четири медала грабнаха талантливите млади химици на България в 51-вата Международна Менделеевска олимпиада по химия, провела се между 23 и 29 април в Астана.

Това са Петър Христов от 11 клас в Софийската математическа гимназия, отличен със сребърен медал, дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от Природо-математическата гимназия в Гоце Делчев, получил бронзов медал, и абитуриентките Кристина Костадинова и Весела Механджиева от Националната природо-математическа гимназия, също с бронзови медали.

Учениците са и първите четирима лауреати на тазгодишната Национална олимпиада по химия, която се състоя във Варна през март. Ръководители на отбора са Христо Чанев – доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Менделеевската олимпиада по химия се организира за ученици от 10 до 12 клас от 1992 г. До 1997 г. състезанието се провежда само в Русия, а след миналата година – и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата са включени България и Румъния, малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците са ученици, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда.

България ще участва и в 49-тото издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2017 г. в Након Патом, Тайланд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *