Цанко Михайлов, студент в Магистърска програма Иновации, предприемачество и финанси: Програмата е инкубатор на идеи и партньорства

tzanko1Цанко Михайлов работи като координатор и консултант в Институт “Отворено общество“ – София през последните пет години. Професионалният му път минава през Банка Пиреос като маркетинг експерт, както и във френска рекламна агенция. Назад във времето се е занимавал и с много други неща, включително е бил партньор в малък бизнес. Завършил е бакалаварската си степен – Романистика френски език в НБУ, като в същия университет завършва и първата си Магистратура по Бизнес администрация. По настоящем е студент в Магистърска програма Иновации, предприемачество и финанси. Магистратурата организира четвъртото издание на Innovation Talks, като дискусията този път ще бъде на тема: Иновации и опит при стартиране на бизнес. To ще се проведе на 16 юни, понеделник, от 18:30 ч. в Towers Gallery, със специалното участие на Любомир Леков, основател и дългогодишен мениджър на “Инвестор.БГ” и патрон на конкурса „Стипендиантите на Леков”. Участници в събитието са и възпитаници на Магистратурата с интересни бизнес проекти: Георги Чипов, “Smart Hand”  и Владислав Велков, “Jobio.me”.

Как разбрахте, че отново е време да инвестирате в своето образование?

Образованието никога не е излишно, особено ако имаш вътрешна мотивация да се развиваш. Живеем в много динамично време, когато натрупването на нови знания и умения са конкурентно предимство на пазара на труда. Между другото същото е и в бизнеса, ако една компания спре да иновира, то рано или късно ще загуби пазарен дял или ще фалира.

Какво търси в образованието си човек, който вече има професионален опит?

Професионалният опит е относително понятие за мен. Да, има неща, с които се справям доста добре, но и слаби такива, като финансите например. Едно е да умееш да бюджетираш и да правиш бизнес планове, но съвсем друго е да може да правиш финансови анализи и да имаш базови счетоводни умения например. Това беше празнина в моето образование, която исках да запълня и мисля, че намерих мястото, където да сторя това по възможно най-практичния начин.

Как програмата, която учите в момента (иновации, предприемачество и финанси) добавя стойност към професионалното ви развитие?

Безспорно програмата отваря нови хоризонти и хвърля друг поглед върху бизнес средата като цяло. Да мислиш свободно и иновативно, ползвайки професионални инструменти и подходи, които изучаваме е нещото, което ми носи удовлетворение от програма. Няма нищо по-полезно от това да придобиваш практични знания в академична среда. Разбира се човек трябва да е осъзнал тази потребност, за да са максимално полезни занятията. Програмата е надграждаща образователна степен и в прекия, и в преносния смисъл, така че ако не иска да се развива човек, по-добре да не губи времето си и това на фасилитаторите. Образованието като цел диплома е на път да загуби своята стойност. Трябва да е осъзната потребност. Смятам, че това е пътя на българското висше образование, ако искаме да имаме подготвени специалисти, които от своя страна да изискват по-високо ниво на преподаване, което неминуемо ще доведе до увеличаване на рейтинга на съответния университет и образованието в страната ни като цяло.

Кое е най-ценното знание, което получихте от програмата до момента и как смятате да го използвате в бъдеще?

Хората винаги са най-ценното нещо! Когато ти преподава човек от практиката и знае, че ти нямаш време да се ровиш, в понякога безсмислени академични трудове без практическа приложимост, няма как да не оцениш това, че срещу теб в лицето на твоя фасилитатор има човек, познаващ твоите потребности. Така обучението се превръща в двустранен процес и ти си част от него, а не зрител. Комуникацията с отсрещната страна е партньорска, което подсъзнателно те принуждава – в добрия смисъл на думата, да учиш, а не да гониш високи оценки. С риск да се повторя, отново искам да подчертая, че тази програма е най-късият път към усвояване на знания по финанси за хора, които никога не са се сблъсквали с тях. Партньорският дух в програмата е заразен и създава благотворна среда за мен, смятам че и за колегите ми, а какво по – добро място да намериш приятели, а защо не и бъдещи бизнес партньори в среда като тази. В този смисъл програмата е и своево рода инкубатор на идеи и партньорства. В крайна сметка в този живот всичко се прави с хора. Просто ти трябва подходящо място да ги срещнеш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *