Ученици създадоха първото мобилно приложение за наблюдение на звезди

index“НавиСкоп” е първото по рода си Андроид приложение, което навигира позиционирането на телескоп към дадено космическо тяло. Автори на софтуера са Симеон Стефанов и Михаил Станев, ученици в Математическата гимназия в Русе. Момчетата работят по проекта си в продължение на 6 месеца. Помагат им преподавателите по физика и астрономия и по информационни технологии.

Целта на интерфейса е да улесни процеса на настройването на телескопа. “Ако искате да го насочите към определена звезда, достатъчно е да изберете звездата от менюто на мобилния телефон, да го поставите върху телескопа и да го насочите по траекторията, показана от стрелката на дисплея на телефона”, обясняват младите разработчици.

Засега в менюто има само 7 звезди, но в бъдеще ще бъдат добавени още звезди и планети. За да работи добре “НавиСкоп”, трябва интернет с висока скорост и мобилно устройство от по-висок клас. За предпочитане е звездите да се наблюдават нощем на открито пространство.

Приложението е направено на основата на астрономически формули за изчислениe координатите на небесни тела и може да се използва както в свободното време, така и при изучаването на физика и астрономия в училищата. Въпреки че е известно само от около 3 седмици, се радва на голяма популярност сред хора от всички възрасти, особено сред начинаещите в областта на астрономията като им помага да се ориентират по-лесно в небесното пространство.

Повече информация за проекта е достъпна ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *