Университет номер едно в Уелс се запозна с български кандидат-студенти в София, Пловдив и Бургас

За първи път у нас гостува университет номер 1 в Уелс – University of Cardiff.

Световноизвестният университет е лидер в областта на програмите по архитектура, машинно и строително инженерство, но и креативно писане, медии и комуникация. Представители на университета взеха участие в състоялото се в края на септември и началото на октомври в София, Пловдив и Бургас изложение „Европейско образование за успешна кариера“, организирано от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

Кардиф е поредният член на престижната Russel Group на научно-изследователски университети във Великобритания, чиито представители гостуват у нас. Посетителите на изложението научиха за академичните предизвикателства,  стажовете по време на следване, както и за пълноценния студентски живот в този престижен университет.

Великобритания продължава да привлича млади българи, желаещи да следват в чужбина. Освен високите академични стандарти и отличните възможности за професионална реализация, причина за този интерес е и фактът, че всички граждани на ЕС, които започнат образованието си във Великобритания през 2020/2021 учебна година, ще имат гарантиран достъп до финансиране чрез студентски заем за целия период на обучение.

По време на изложението представители на водещи университети от Великобритания, Холандия, Швейцария и Испания запознаха желаещите да продължат образованието си в чужбина с най-важните условия за прием. Сред най-изявените изложители бяха британските University of Southampton, който е в топ класациите за инженерни специалности, компютърни науки, изкуство, медии и комуникации; University of Twente – номер 1 технически университет; University of Surrey, който е в топ 10 за био-науки, психология, инженерни науки, криминология, както и Arts University Bournemouth, известен със своите програми по изкуство и дизайн. По време на изложението беше представена и нова дестинация – Полша, както и програми на чужд език, които се предлагат в България за тези, които искат да учат в родината.

Сред посетителите преобладаваха ученици от 10, 11 и 12 клас и техните родители не само от София, Пловдив и Бургас, но и бъдещи студенти от цяла България.

Бизнес и мениджмънт (във всички разновидности), компютърни науки, дизайн, архитектура, международни отношения и право, психология бяха сред най-популярните специалности. Отново се потвърди възходящата тенденция на търсене на инженерни специалности.

Сред европейските страни, към които българите проявиха интерес, са и Холандия (за последната година страната бележи ръст от 30-35% кандидатури),  Германия и Австрия. Сред най-търсените специалности в Германия продължават да бъдат право, медицина, архитектура, бизнес мениджмънт. Белгия и Ирландия също все повече привличат интереса на българските студенти. Нараства и броят на кандидатите да продължат образованието си в по-екзотични страни като Япония и Малайзия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *