Университет изготвя алгоритъм срещу рисково залагане

Семестриални такси, наеми, разходи за храна и развлечения… За никого не е тайна, че парите на студентите в днешно време почти никога не достигат. И заради заетостта в университета, често намирането на подходяща работа не е лесна задача. Точно затова младите хора започват да търсят други добри източници на доходи, които да спомогнат за подобряване на месечното им финансово състояние.

Залагането на футболни срещи, игра в онлайн казина на игри като видео покер и слотове са едно от най-предпочитаните методи на младите хора в днешно време за бързо печелене на пари. Това със сигурност изглежда много привлекателно, но много малък процент от захваналите се с това, има необходимите умения за да спечелят, а останалите просто разчитат на късмета си? Колкото и да изглежда странно подобно твърдение, спортните залози и онлайн казината са си цяла наука, и ако действително целта не е просто забавление, а печалба и докарване на допълнителни доходи, е много важно на първо място човек да се запознае добре с основните принципи на работа на подобни игри като възвращаемоста и вариативността. Но и с още нещо много важно – как да бъдете внимателни и да не прекалявате със залозите, защото това може да изгради лоши навици.

Именно в тази насока са насочени ѝ усилията на професорите и техни студенти от Университетa на Централен Куинсланд в Брисбън, Австралия, които се заеха преди време с нелеката задача да създадат алгоритъм, който да защитава онлайн залагащите от изпадане в крайни и неразумни действия в игрите на късмета. Висшето учебно заведение бе упълномощено да анализира голямо количество данни от тази индустрия и заедно с това да направи списък от поведенчески показатели в хората, които предразполагат към неразумно залагане.

Ръководителят на проекта проф. Нерили Хинг отбеляза пред местния вестник „Нюз Мейл“, че подобно проучване е първото от този вид в Австралия. Специалистът обясни, че алгоритъмът, който трябва да изведат от университета, ще може да бъде вграден в различните сайтове за онлайн залагания или игри и ще може автоматично да открива рисковите потребители, прекаляващи със залозите. За да защити и самите хора, системата ще може да изпраща динамични съобщения на всеки потребител, на базата на неговите индивидуални методи на залагане. Така всеки един залагащ, който прекалява, ще бъде предупреден от системата по начин, персонализиран спрямо неговата личност.

“За разлика от някои достъпни системи, разработени в света и достъпни след заплащане, нашият модел ще бъде независимо развит от индустрията и непатентован “, подчерта друг член на екипа – професор Матю Браун. „Ние ще използваме прогнозите на нашия модел, като ги съчетаем с утвърдените по света мерки в борбата със зависимостта към хазарта“, допълни той.

Подобряването на защитата на потребителите при онлайн игрите и залаганията е изключително важно, защото рискът към пристрастяване при играещите от телефона или компютъра е по-голям, отколкото от използващите стандартните платформи, посочи още един учен от екипа – проф. Брижеш Верма и изрази надеждата, че проектът на университета един ден ще има реално приложение в света на онлайн залаганията.

Очаква се изследването, което реално започна преди година и продължава и сега, да струва около 300 000 щатски долара, а голяма част от финансирането идва от благотворителни фондации в Австралия.

Дали то ще бъде приложено и на практика в бъдеще, и то без да струва нищо на сайтовете, които го внедряват, предстои да се разбере. Специалистите в областта на онлайн казината и спортните залози са категорични, че нужда от подобен алгоритъм винаги ще има, защото тази ниша може да бъде добър източник на допълнителни доходи на много хора, но само ако те са достатъчно добре предварително подготвени, открили са правилните стратегии и разбира се, залагат разумно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *