Студенти от НХА с награда за двумесечна специализация в Париж

4 (1)Националната Художествена Академия и Societe Generale Експресбанк официално откриха в галерия „Академия” изложбата на дипломираните магистри от Факултета по изящни изкуства на НХА и обявиха избрани студенти и преподаватели за двумесечен престой в Сите дез’ар – Париж.

За девета поредна година Societe Generale Експресбанк финансира специалната програма на НХА за творчески престой в Париж, която дава възможност на дипломираните магистри, докторанти и преподаватели от факултетите по изящни и приложни изкуства на учебната институция да прекарат два месеца в Сите дез’ар. Младите художници ще покажат работите и проектите си, демонстриращи творчески умения, авторски виждания и иновации по време на изложбата в галерия „Академия“ на НХА.

От Академията разясниха, че идеята на програмата e да даде творческа свобода на изпратените студенти и достъп до вдъхновението от средата с цел това да стимулира съзидателната работа на художниците. Очакването е, че атмосферата в Париж ще провокира въображението на артистите и това ще им помогне да създадат още по-значими произведения, както и да развие техните авторски качества.

1 (5)„Щастлива съм, че за девета поредна година подкрепяме Националната Художествена Академия и конкретно тази творческа програма. От началото на съвместната ни програма до сега са преминали над 40 студенти и преподаватели. Несъмнено един от най-удовлетворяващите моменти е, когато виждаме реализираните творби на младите артисти и сме щастливи, че всяка година се радваме на високото качество, което произведенията им показват”, сподели Мария Русева, изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк, която официално обяви избраните вчера магистри. Предстои на 4 март да бъдат съобщени имената на определените за Сите Дез’ Ар магистри от Факултета за приложни изкуства.

Отличените магистри от Факултет за изящни изкуства са:
1. Анна Методиева – магистърска програма „Скулптура – форма и движение“
2. Кристина Вътова – магистърска програма „Графика“
3. Галя Благоева – магистърска програма „Скулптура“

Отличените Преподаватели от НХА са:
1. Доц. Роберт Цанев
2. Ас. Момчил Мирчев
3. Ас. Иван Кюранов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *