Седмичен бюлетин на НАТФИЗ!

22 МАЙ – ЛЕКЦИЯ НА ЯН ХОЛМБЕРГ

Катедра „Театрознание“ при НАТФИЗ, с ръководител проф. д.изк.н. Камелия Николова и катедра „Германистика и скандинавистика“ на СУ „Св. Кл. Охридски“ ви канят на 22 май, от 10 до 12 часа, на лекцията на Ян Холмберг (директор на Фондация „Ингмар Бергман“, Швеция).

Лекцията е част от дългогодишната инициатива на катедра „Театрознание“ –

програма „Постоянен театрален семинар“. Ще се състои на 22 май в Конферентна зала 114 на английски език.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

23 МАЙ – ДИПЛОМИРА СЕ ВИПУСК 2018

На 23 май (сряда) от 10.00 часа, в Учебен драматичен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, ще започне тържествената церемония по дипломирането на Випуск 2018, която се посвещава на 100-годишнината от рождението на Гриша Островски.

Близо 120 бакалаври и магистри от факултет „Сценични изкуства“ и факултет „Екранни изкуства“ ще преминат по червения килим на НАТФИЗ. 120 абсолвенти, от които 13 отличници с успех над 5.80! Всички те ще получат своите дипломи от ректора на Академията – проф. д-р Станислав Семерджиев, от декана на факултет „Екранни изкуства“ – доц. Любомир Христов, декана на факултет „Сценични изкуства“ –проф. Пламен Марков и от ръководителите на завършващите класове – проф. д-р Александър Илиев, проф. Здравко Митков, проф. Маргарита Младенова и проф. Румен Рачев. По традиция, заедно с дипломите, Академията ще обяви носителите на наградите „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2018“ в категории: „Актьор за драматичен театър“, „Актриса за драматичен театър“, „Актьор за куклен театър“, „Актриса за куклен театър“, „Театър на движението – Мъж“, „Театър на движението – Жена“, „Дизайнер за сценични и екранни изкуства“, „Сценограф за куклен театър“ „Режисьор за драматичен театър“, „Режисьор за куклен театър“, „Най-добро представление в Учебен драматичен театър“, „Най-добро представление в Учебен куклен театър“. Статуетките „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ ще бъдат връчени от изявени, в областта на българското образование и култура, личности – гости на церемонията.

 

23 МАЙ – 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ. ГРИША ОСТРОВСКИ

100-годишнината от рождението на проф. Гриша Островски (1918 –2007) ще бъде отбелязана на официалната церемония по повод дипломирането на Випуск 2018 в НАТФИЗ на 23 май. Очакват се много от възпитаниците на Професора, приятели и колеги. Входът е отворен и за всички, които се интересуват от личността на проф. Островски като педагог, филмов и театрален режисьор.

По време на церемонията, премиерно ще бъде представен ретроспективен филм за проф. Гриша Островски, чийто автор и режисьор е Петър Бакалов, оператор е проф. Теодор Янев. В лентата са използвани архивни кадри от национална филмотека, национална телевизия, национално радио, архив на НАТФИЗ, архив театри и личен архив.

 

23 МАЙ – НАГРАДИТЕ „НАЙ-НАЙ-НАЙ“

Наградите „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ са първия отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите от НАТФИЗ. През последните 13 години те се обявяват и връчват на официалната церемония по дипломирането. За тях се състезават всички абсолвенти от съответния випуск. Номинациите се определят чрез референдум, с тайно гласуване, от всички членове на факултет „Сценични изкуства“ – преподаватели и студенти, над 350 души.  Носителите на „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ се определят чрез федеративен принцип на гласуване, от БОНЗА – Борд за определяне наградите на завършващите Академията. Тази година БОНЗА се свика на 17 май, за да определи номинираните и носителите на „НАЙ-НАЙ-НАЙ 2018“ в 13 категории. Автор и създател на статуетките „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ е проф. Богомил Николов Димитров – преподавател в катедра „Метал“ на НХА.

 

26 МАЙ – АВТОРА НА PAPAS IN MOTION ПРИСТИГА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ГЛЕДА ПИЕСАТА СИ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТУДЕНТИТЕ В НАТФИЗ!

Шумният успех на спектакъла „Papas in motion“ и многочислените коментари в електронните платформи, накараха Роналд Рудол да си купи самолетен билет за България, за да гледа пиесата си в изпълнение на студентите на проф. Атанас Атанасов. На 26 май австрийският драматург ще посети камерната 47-ма сцена на НАТФИЗ, за да се присъедини към младата и разпалена публика на „Papas in motion“ – точно 4 месеца след премиерата ѝ на сцената на Учебен драматичен театър. В интерес на истината, постановката на проф. д-р Атанас Атанасов е първото и единствено, засега, сценично представяне на скандалния драматург в България. На книжния пазар Роналд Рудол е представен от издателство „Black Flamingo Publishingо“ със сборника пиеси „Коледният подарък“ и „Празненство за развода й“.  Издателство „Black Flamingo Publishingо“ спомогна за уреждането на авторските права между НАТФИЗ и Роналд Рудол.


​Снимката е от сайта на Роналд Рудол (http://www.ronald-rudoll.com), с автор David Visnjic.

 

Преподаватели, НАТФИЗ

ПРОФ. Д.ИЗК.Н. КАМЕЛИЯ НИКОЛОВА И ДОЦ. Д-Р МИРА КАЛАНОВА

Проф. д.н. Камелия Николова е ръководител на катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ, дългогодишен преподавател и несравним експерт в областта. Доц. д-р Мара Каланова е ръководител на специалност „Сценография“ в Академията.

Проф. д.н. Камелия Николова и доц. д-р Мира Каланова се завърнаха от Шумен, където бяха част от експертното жури на международния фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“. Заедно с Ириней Константинов, Недялко Делчев и Неда Сокловска, проф. д.изк.н. Камелия Николова и доц. д-р Мира Каланова определиха носителите на тазгодишните награди. Допълнителна информация можете да откриете тук.

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА

Проф. д-р Калина Стефанова е част от катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ, дългогодишен преподавател и експерт в областта. Проф. д-р Калина Стефанова взе участие в учредяването на нова, международна театрална организация в Китай.

В Шънджоу, Китай, се проведе първият форум на театралния град, който се строи там. На него бе учредена международна театрална организация, в чийто съвет е проф. д-р Калина Стефанова. Членовете на съвета бяха и на първия форум на скоро създадената продуцентска компания Baiyue Culture Creative, чийто театър се открива до края на годината в Ханджоу и която вече съпродуцира спектакли по света.

 

Кандидатстудентска информация, НАТФИЗ

НАТФИЗ ЩЕ ПРИЕМЕ 220 ПЪРВОКУРСНИЦИ В 18 БАКАЛАВЪЛСКИ и 9 МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2018 / 2019

Три нови специалности предлага НАТФИЗ на своите първокурсници през учебната 2018/2019 – бакалавърските Театрална продукция, Филмов и телевизионен дизайн и магистратура по Екранна режисура.

Кандидатстудентските консултации започват в началото на юли, ще се провеждат до края на август. Таксата за груповите консултации е 300 лв., индивидуалните са 30 лв. на академичен час.

Документи за кандидатстване по всички специалности ще се подават от 20 до 24 август (включително). Таксата за участие във всеки от изпитите е 50 лв. Самите изпити ще се провеждат от 1 до 10 септември.

Обстойна информация тук.

 

ПОСЛЕДНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ В НАТФИЗ

НЕ ГИ ПРОПУСКАЙТЕ! За ученици и студенти, цена на билет – 4 лв.!

Игрална програма,

21 – 31 май 2018

 

ОРИЕНТ ЕКСПРЕС –  22 май, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

пантомимен спектакъл, специалност ІV ТД – ПМ, клас проф. д-р Александър Илиев

PAPAS IN MOTION –  26 май, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

от Роналд Рудол, специалност III АДТ, клас проф. д-р Атанас Атанасов

МУЗИКАЛНА ВЕЧЕР – 29 май, 19.00 ч., Сцена 47, УДТ

специалност III АДТ, клас проф. д-р Атанас Атанасов

НОВА ЗЕМЯ – 30 май, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

танцов спектакъл, специалност III ТД – ТТ, клас проф. д-р Петя Цветкова

ЧЕРНА ДУПКА –  31 май, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

от Горан Стефановски, специалност III АДТ, клас проф. Иван Добчев

РЕВИЗОРЪТ – 31 май, 19.30 ч., СТ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“, Камерна зала

от Николай Василиевич Гогол, специалност ІV АДТ, клас проф. Здравко Митков

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *