Роза Пенева, студент в Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси: Всеки път си тръгвах с нов отговор или умение

Roza PenevaРоза Пенева е Управител на компания за маркетингови изследвания НОЕМА, където работи близо 9 години и съвместява професионалното поприще на изследовател с това на мениджър. Завършва бакалавърската си степен по Социология в СУ Св. Климент Охридски, а понастоящем е студент в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Ден на отворените врати в магистратурата ще се проведе тази неделя, 8 юни, от 10:00 ч. в сградата на ВУЗФ.

Как разбрахте, че отново е време да инвестирате в своето образование?

Първата образователна степен, която придобих, беше по-скоро случайност и по подобен случаен начин се реализирах точно в тази професионална сфера. Тъй като имаше значителен период от време, в който не бях наясно дали това е моето призвание и изобщо какво точно ми се случва, реших, че следващия път, когато започна да уча няма да е случайно и ще избера специалност, която от една страна да ми доставя удоволствие и от друга – да допринася за бъдещето ми професионално развитие. Започвайки от абсолютната нула, пет години по-късно достигнах длъжност управител на компанията, в която започнах първата си работа и до ден днешен съм там. Това ново амплоа, заедно с посоката на цялостното развитие на компанията, ми изградиха яснота за нуждата от нови знания и умения и конкретните посоки, в които да съсредоточа това мое търсене.

Какво търси в образованието си човек, който вече има професионален опит?

Основното, което потърсих беше свързано с натрупването на бизнес и мениджърски знания и умения, но систематизирани и поднесени по близък до реалната бизнес среда начин. Това, което сама бях успяла да науча до този момент в голяма степен се дължеше на принципа „проба-грешка” и за мен беше важно да чуя и видя външна гледна точка, която по практичен начин да подреди и добави стойност към парченцата пъзел, които сама бях успяла да събера и наредя до този момент.

Как програмата, която учите в момента (иновации, предприемачество и финанси) добавя стойност към професионалното ви развитие?

Още след първите няколко сесии не можех да повярвам, че всеки път си тръгвах с нов отговор и/или умение във връзка с казуси, с които съм се сблъсквала често в ежедневието си, но без да мога да си ги обясня или съм налучквала тяхната същност. С такова нетърпение и ентусиазъм се връщам всеки път в офиса и споделям всичко ново, което съм научила – „а знаете ли, че всъщност това означава …. и се прави така…” Имам и удоволствието да познавам професионално част от организаторите и това беше категорична гаранция, че съм попаднала на правилното място.

Кое е най-ценното знание, което получихте от програмата до момента и как смятате да го използвате в бъдеще?

Макар и на пръв поглед това да е програма, фокусирана към започването и развиването на нов бизнес, уменията, които се придобиват, всъщност са приложими в много сфери от професионалния живот и не задължително и само нов бизнес. И сега освен, че знам как бих могла да започна и развия собствен бизнес, знам и как да приложа същите стъпки и инструменти към области във вече съществуващ и развит бизнес. Излишен е коментарът за изключителните хора – участници и фасилитатори, които срещнах и ценността, с която всеки един от тях допринася към програмата и помежду ни.

Още по темата:

Lifetime skills – кога и как да инвестираме?

Мартина Божанска, студент в Магистърска програма по иновации, предприемачество и финанси: Успешно прилагам наученото в работата си

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *