„Рафаело“ от Франческо Фиорети, автора на „Тайната библиотека на Леонардо“

На 23 октомври излиза от печат „Рафаело“ на Франческо Фиорети, автора на „Тайната библиотека на Леонардо“. Изданието се посвещава на 500-та годишнина от кончината на великия ренесансов художник и архитект от Флорентинската школа. Той твори в края на XV век и първите години на XVI век и е смятан за един от тримата големи майстори на този период, наред с Микеланджело и Леонардо да Винчи.

Рафаело (превод: Милена Дякова, 288 стр., цена: 18 лв.) умело съчетава портрет на епохата с животопис, поднасяйки ни литературна версия за една „изгубена истина“. В началото на XVI век Рафаело създава шедьовъра „Преображение“, покрива с алегорични фрески вила „Фарнезина“ и папските покои във Ватикана, рисува своята любима Маргерита и описва античните римски паметници, за да ги опази от престъпни посегателства. Внезапно обаче, на един Разпети петък, отровено вино слага край на живота и на творческия му триумф. А сатирикът Пиетро Аретино тръгва по следите на злосторството, за да узнае кой от затаилите ненавист към маестрото стои зад загадъчната смърт. Около тази криминална нишка авторът разгръща внушително, ренесансово платно на епохата, разнобагрено и многолико, изтъкано от всевъзможни вражди, съперничества и интриги, политически и религиозни борби, ерес, християнска нравственост и езическа разкрепостеност, еротика, разпътство и похот. Населяват го рой персонажи – художници, архитекти и поети, могъщи благороднически фамилии и люде със скромно потекло, кардинали, папи, придворни и банкери, изтънчени лъстиви куртизанки.

Франческо Фиорети е известен италиански писател, роден през 1960 година. Творческата му кариера започва с шумен успех – дебютният роман „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на върха на литературните класации, продадени са 700 000 екземпляра в Италия и още при излизането му авторските права са купени в 7 страни. Следват бестселърите „Тайната картина на Караваджо“, „Изгубеното пророчество на Данте“, както и „адаптация“ в модерна проза на Дантевия „Ад“. През 2018 г. Фиорети отново е на гребена на вълната с „Тайната библиотека на Леонардо“ – предизвикателен исторически трилър, съчетаващ внушителна картина на епохата и незабравим портрет на енциклопедичния гений.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *