Първа международна научно-практическа конференция на тема „Дигитални измами и киберсигурност“

3f64b_DSC_0096-2

Първа международна научно-практическа конференция на тема „Дигитални измами и киберсигурност“, под патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев, започна работа в университета. Организатори на форума са Финансово-счетоводният факултет, съвместно с Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (АСЕРИ-България), Юридическия факултет, катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“ и катедра „Национална и регионална сигурност“. В конференцията участват представители на прокуратурата, МВР, съдебни експерти, специалисти от частния сектор, Fibank и др.

„Проблемът е изключително дълбок и трябва с днешния форум да дадем ясен сигнал към всички държавни институции, към всички бизнес структури, че той става наше ежедневие“, изтъкна ректорът. Емблематично е, че мащабната кибератака Wannacry”, която удари институции, компании и болници в близо 100 държави, стана в навечерието на конференцията, посочи проф. Статев и категоризира хакерските атаки като по-сериозни и от тероризма.  Той изрази убеденост, че конференцията ще има своето място и влияние и увери присъстващите, че като ректор на университета ще направи необходимото, за да могат идеите и решенията на форума да стигнат до всички институции в страната.

Когато беше планирана тази конференция, с основен инициатор Финансово-счетоводния факултет, се оказа, че трябва да бъде привлечен и още доста вътрешен ресурс, отбеляза проф. Статев. По думите му предстоящите дискусии ще покажат, че проблемът е още по-мащабен и е необходимо целият академичен ресурс да бъде насочен в тази област.Благодарност към ръководството на университета, съорганизаторите, колегите и експертите изказа при откриването на форума проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет. Нарекохме тази конференция първа, защото искаме да продължим съвместните изследвания и търсения по тази проблематика, посочи тя като напомни за проведената преди десет години научна конференция “Теория и практика на финансовите престъпления”.  Тя е уникална и заради това, че за пръв път се прави опит да се обедини чистото, по-консервативно научно познание с проблемите на променливата емпирика, отчитайки новите технологични предизвикателства, посочи деканът.

3f64b_DSC_0080-3

На откриването на форума в аула „Максима“ присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д-р Снежана Башева, декан на Финансово-счетоводния факултет, Цветан Цветков, председател на Сметната палата, Владимир Икономов, председател на УС на АСЕРИ-България, Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, доц. д-р Владя Борисова, ръководител на катедра „Творчески индустрии и интелектуална собственост“.

Темата на форума е особено актуална, най-вече поради това, че в тоталната дигитализация трябва да се очертаят рисковете от нерегламентирания достъп до информацията, да знаем как да гарантираме сигурността й, посочи Цветан Цветков, който е и възпитаник на УНСС. Той коментира ролята на Сметната палата като върховна одитна институция и контролен орган в информационното общество при т.нар. електронно правителство. Цветков увери присъстващите, че до две години ръководената от него институция ще стане „зелена Сметна палата“.Проф. Статев огласи също, че форумът предшества заключителните събития по честването на 97-ата годишнина на УНСС – първата копка по изграждането на нов учебен корпус на университета и откриването на Стена на славата, в която са вписани имената на преподавателите и възпитаниците на УНСС в държавния елит на България.

Конференцията е изключително важна, тя поставя и основите на едно необходимо сътрудничество в областта на киберсигурността, посочи Владимир Икономов. Той открои мисията на АСЕРИ-България в превенцията и обучението за предотвратяване и разкриване на измами, свързани с използването на икономическата, финансовата и обществената система за лично облагодетелстване.

1a723_DSC_0114-22

Темата е изключително актуална в контекста на дигитализацията на обществото, категорична бе и Ваня Донева. Кибератаките застрашават сигурността както на гражданите, така и на държавата.

В първата сесия на форума, с модератори доц. д-р Румяна Пожаревска и доц. д-р Владя Борисова, бяха включени пет пленарни доклада. За „Противодействието на финансовите кибер престъпления в България“ говори комисар Явор Колев, началник отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР. „DDoS атаките като димна завеса пред другите хакерски атаки“ с лектор Павел Камински, CISSP, технически директор на „Севън секюрити груп“ ООД, „Престъпления в интернет. Онлайн измами – предизвикателства пред правоохранителите и съдебните органи“ на Илона Кръстенякова, прокурор във Върховната касационна прокуратура, „Оценка на риска от дигитални измами“ с лектор доц. д-р Димитър Динев от катедра „Финансов контрол“ и „Компютърни измами и търговски шпионаж“ с лектор Николай Хранов, експерт към СГС, бяха темите, дискутирани от участниците във форума по време на предобедната сесия.

Основни теми на форума са и “Използването на методи на изкуствения интелект за защита от съвременните заплахи на кибер престъпността”, “Дигиталната трансформация и киберсигурността – ръка за ръка”, “Криптовалутите като обект на измама, средство за извършване на измама, начин на разплащане при извършване на различни престъпления и вариант за пране на пари”, “Обучение по киберсигурност (киберсигурност и ядрена сигурност)” и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *