Проф. Тодор Танев поема поста образователен министър

c47cc5a5e151b728ef0144fadfed0194ГЕРБ и Реформаторският блок се обединиха около имената на министрите в новото правителство. Във втория кабинет с премиер Бойко Борисов ще има трима вицепремиери. Те ще са лидерът на Движение “България на гражданите” Меглена Кунева, министърът за еврофондовете в първия кабинет на ГЕРБ Томислав Дончев и началникът на кабинета на Борисов като премиер първи мандат Румяна Бъчварова.

Проф. Тодор Танев ще наследи поста на служебния образователен министър Румяна Коларова. Той e доктор на политологическите науки, преподавател в катедра “Публична администрация” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Проф. Танев е един от основателите на първата у нас катедра по политология (ръководи я от 1993 до 2000 г.), по-късно създава катедра „Публична администрация”. Владее английски, руски, немски и унгарски. Книгите му са с признат принос в теорията и практиката на доброто управление. Сред тях са „Анализ на публичните политики”, „Политическата култура” „Стратегическо управление на публичната сфера”, „Държавничеството”. Главен редактор е на електронното списание Публични политики.bg.

Основните предизвикателства, които новият министър на образованието ще наследи, са нов закон за училищното образование, ефективно усвояване на средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, както и прилагане на Стратегията за висше образование и плана за действие към нея.

Още по темата: Министърът на образованието ще има трима заместници в екипа си

Румяна Коларова: Стратегията за висше образование насърчава студентите да останат в България

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *