Проблеми с дъното на лаптопа?

Дънната платка е един от най-важните компоненти на лаптопа Ви и го свързва с останалите части. Проблемите с нея могат да се окажат трудни и скъпи за оправяне. Някои от тях са свързани с ежедневната употреба на машината. Ако проблемът е малък, няма от какво да се притеснявате, но ако попаднете в ситуация, в която дъното не може да бъде ремонтирано, по-добре го заменете с ново. Разбира се, за всеки проблем с дънната платка има и решение!

Ето и някои сигнали за проблеми с дъното на лаптопа.

Миризма на изгоряло

Понякога лаптопът Ви се нагрява, поради една или друга причина (проблем с вентилаторите, неправилно охлаждане и др.). Прегряването може да увреди дънната платка, така че изключете лаптопа си веднага, след като усетите мирис на изгоряло.

Проблеми при POST

POST (Power On Self Test) – това е тестът, който се прави в BIOS, за да се уверите, че софтуера и хардуера на лаптопа Ви работят правилно. Когато дъното не функционира както трябва, след изпълнение на POST лаптопът Ви може изобщо да не се включи. Ако попаднете в тази ситуация, значи е време да се обърнете към специалист.

Лаптопът се пуска много бавно

Друг симптом за проблем с дъното е значителното забавяне на лаптопа при включване. Има и други причини за това, разбира се, но най-често дънната платка е основният виновник.

Внезапни рестартирания или спирания

Един от най-често срещаните проблеми с дънната платка е автоматичното рестартиране на лаптопа Ви. Понякога това се случва по средата на работа, без причина – сигнал, който няма да Ви подведе.

Син екран

Ако екранът на лаптопа стане син, картинките на монитора са замъглени или самият той стане много тъмен, то шансът да се сблъскате с проблеми с дъното е много голям!

А ето и някои причини за проблеми с дънната платка.

Блокирани вентилатори

Има много причини за запушване на вентилаторите, като прах, косми и други боклуци. Тези неща се напъхват в лаптопа Ви и пречат на въздуха да влиза и излиза, което води до прегряване. Понякога замърсяванията могат да са лепкави (като например излята течност), което допълнително да повреди дъното, както и други компоненти.

Топлинни проблеми

Затоплянето на лаптопа може да е причинено от много неща, като например голям брой процеси, изпълняващи се наведнъж, колебания в захранването, като например нисък/висок волтаж, запушени вентилатори и други.

Разляти течности

Ако залеете лаптопа с каквато и да е течност, не го дръжте пуснат. Просто го изключете и го занесете на професионален техник, за да предотвратите последващи проблеми. Ако течността съдържа големи дози киселини или захар, за разлика от водата, то тя е още по-голяма заплаха. Разливането може да предизвика дори късо съединение, а и течността може да полепне по компонентите и да ги развали.

Неправилно поставени компоненти или фабричен дефект

Всяка дънна платка има свои спецификации и капацитет, а употребата на компоненти, които го надвишават, със сигурност ще се отрази негативно. Съществува и вероятността, че дъното не работи правилно, поради простата причина, че когато нещо се произвежда в огромни количества, се случват от време на време дефектни бройки, и точно такава да се е паднала на Вас.

Проблеми с електричеството

Свръхнатоварване на мрежата, нисък волтаж, мълнии, проблеми с окабеляването, колебания в електричеството – всички те са потенциална заплаха за дъното Ви.

Това са някои от основните причини, в следствие на които дънната Ви платка може да се повреди. Вашият лаптоп значи много за Вас, затова се опитваме да Ви помогнем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *