Премиера на „Майката на дъщеря ѝ” – българският роман, покорил Щатите

Официалната премиера на Майката на дъщеря ѝ (ИК „Сиела”) – трилър/драма за силата на майчината любов и границите, които сме готови да преминем – се състоя в понеделник на 14 октомври в литературен клуб „Книгата”. Публика от над 150 души се събра, за да се запознае с българския автор, който покори сърцата на американските читатели. Книгата представиха радио водещата Ива Дойчинова и актрисата Биляна Петринска, която изпълни откъс от текста.

Дебютният роман на Даниела Петрова е публикуван първо на английски от едно от най-големите световни издателства, Penguin Random House”. Книгата веднага се превръща в хит – тя попада в повече от десет класации за най-очаквани книги в Щатите и е специално препоръчана в книжния клуб на Опра. Даниела пише отдавна – нейни кратки разкази, есета и поеми са се появявали многократно в редица престижни световни издания, сред които „Ню Йорк Таймс”, „Уошингтън Поуст” и „Мари Клер”.

Малко артисти могат да се похвалят с пробив от този мащаб, да не говорим за писатели, за които английският е втори език – каза писателят и главен редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев. – А колко български творци могат да си представят количеството талант, работа и характер, за да пробиеш в най-голямото издателство в света?

След дълга борба с безплодието, Лана най-накрая успява да забременее, благодарение на донор на яйцеклетка. Но тъкмо тогава, когато най-малко го е очаквала, Лана се сблъсква на улицата не с кого да е, а с момичето, дарило яйцеклетката. Катя е студентка, дошла в Щатите от България, импулсивен, свободен дух. За Лана това е началото на неочаквано приятелство след болезнената раздяла с бащата на бебето. Катя не знае с кого говори – даряването е анонимно в крайна сметка – и Лана няма намерение да ѝ казва. Все още.

Но тогава – точно толкова внезапно, колкото се е появила – Катя изчезва. И Лана може би е последният човек, който я е видял. Лана се заравя в миналото на момичето, решена да я открие. Но коя всъщност е Катя? Кой е виновен за изчезването ѝ?

И дали младото момиче наистина не е знаело, че говори с майката на дъщеря си?

Две жени и една тайна преплитат съдбите си в търсене на отговор на най-важния въпрос: Докъде може да стигне майчината любов? И къде започва тя?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *