Пилешки език в учебник за втори клас разбуни духовете във Facebook

Задача от учебно помагало по български език за втори клас предизвика спорове в социалната мрежа Facebook. В условието от учениците се изисква да „преведат“ текст, написан на „пилешки език“. Текстът започва така: “Пище пидойпидеш пили пиу пидопима”.

Задачата едва ли би затруднила второкласниците и техните родители, които най-вероятно помнят тази игра от детството.

Повечето, прочели задачата, обаче се изказаха негативно, дори агресивно. Много Facebook потребители се изказаха изключително обидно по адрес на съставителите на учебника. Чуха се и обвинения в корупция.

Не липсва обаче и противоположната гледна точка. Оказва се, че не само „пилешкият език“, но и редица други като „кучешки“, „прасешки“ и т.н. се използват в езиковото обучение в Европа от столетия. Такъв тип игри са отлично упражнение за овладяването на разностранни езикови умения като сричкуване и изграждане на правописни знания и умения у децата, обясниха специалисти.

Според тях „пилешкият език“ се използва в англоезичните методики за езиково обучение като употребата му стимулира учениците да усвояват нови умения под формата на игра. Въвеждането на игрови елемент в обучението, особено в началните класове, като цяло е позитивно явление, разчупващо модела на затрупване със “сухи” данни.

Вие на какво мнение сте – полезно ли е това упражнение за второкласниците?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *