Пепа Василева, BEIED: Освобождаването от страха е едно от условията за генерирането на нови идеи

С управляващият директор на образователната организация BEIED Пепа Василева разговаряме по повод предстоящото съвсем скоро обучение по креативно мислене. Вижте в следващите редове: може  ли да се тренира умението да творим и генерираме идеи,  защо е важно да сме адаптивни, креативни и иновативни, както и как грешките помагат за достигането на големия успех.

Въпрос: Организирате практическо обучение по креативно мислене през март. Смятате ли, че умението да мислим творчески може да се развива?

Отговор: Както казва проф. Бошнакова (лектор на този семинар), това е любимото ми обучение от съвместните ни проекти. И да – мисля, че умението да творим и генерираме идеи може да се тренира. Има немалко техники, практики и игри – специално създадени за тази цел.

Въпрос: За кого би било най-полезно едно подобно обучение?

Отговор: За всеки, който иска да развие способността си да мисли извън схемите, да ражда нови идеи, нови решения на стари проблеми. Наученото е приложимо във всяка сфера, професия и дори в личния живот. Днес светът се променя много бързо и е все по-необходимо да сме адаптивни, креативни, иновативни. Често зацикляме в рутината и ако съзнателно не търсим новите идеи, застиваме и професионално и като личности.

Въпрос: Какви са наблюденията Ви от предишни издания на този семинар?

Отговор: Форматът е силно интерактивен – упражнения, игри, групови задачи. Много е забавно, трансформиращо и мотивиращо. Когато хората са освободени, не се страхуват да експериментират, да грешат, да играят, тогава и резултатите са отлични. Всъщност освобождаването от страха е едно от условията за генерирането на нови идеи. Фирмите, които са толерантни към грешките на своите служители и създават среда на свобода на експериментите, имат големи успехи при разработването на нови продукти и услуги.

Въпрос: Какво бихте пожeлали на участниците в обучението?

Отговор: На всички бих пожелала да не престават да бъдат любопитни. И бих припомнила една мисъл на известния рекламист Лео Бърнет – “Любопитството към живота във всичките му аспекти е тайната на великите творчески натури”.

Повече информация за обучението има тук.