Пакостниците Майлс и Найлс отново са тук!

Положението се влошава във втората книга за популярните пакостници Майлс и Найлс! Този път колоритните герои на Мак Барнет ще трябва да извършат куп пакости, за да прогонят новия училищен директор – не кой да е, а Баркин-Старши, бащата на познатия ни от първата част директор Бари Баркин, който създаде на Майлс и Найлс редица главоболия. С новия дразнител в училище летвата е вдигната много високо и на двамата професионални пакостници ще им се наложи да се постараят доста, ако искат да постигнат целта си. Подобно на първата книга, и „Майлс и Найлс 2. Положението се влошава“ (ИК „Сиела“) съдържа илюстрации от оригиналното американско издание, чийто художник е Кевин Корнел.

Завръщаме се в китното Йони Вели с неговите тучни зелени хълмове и множество крави, които не спират да мучат. Професионалните пакостници Майлс Мърфи и Найлс Спаркс са отново на линия, но вече са тандем. При това завиден! Този път, за да затвърдят напълно имиджа си на най-щурите пакостници в града, двете момчета ще трябва да се справят с особено коварен съперник. Като представители на тайния клуб от двама, познат на тях и само на тях като „Пакостниците“, Майлс и Найлс имат тежката задача да се изправят пред… директор Баркин. Но не добре познатия ни Бари Баркин, който с лека ръка отмени тематичните дни на шантавата коса и на мустаците, смятайки ги за „глупави“, а неговия баща – Бертранд Баркин, който се завръща в училището, за да въдвори (още повече!) ред и дисциплина! На Майлс и Найлс ще им се наложи здравичката да се потрудят, за да измислят нови, още по-големи пакости, с които да прогонят злия Бертранд Баркин и да върнат стария директор на поста му. И те са напълно готови да го направят, дори и ако планът им включва съюз не с друг, а със самия бивш директор Бари Баркин!

Едновременно забавна, лудешка и позитивна, „Майлс и Найлс 2. Положението се влошава“ на Мак Барнет прокарва също и сериозни теми като проблемните и често охладнели отношения родител-тийнейджър, как нещата винаги могат да станат по-зле (но и по-добре), защо е полезно възрастните също да се учат от децата, а не само да им размахват поучително пръст, и др.

Мак Барнет е бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“, известен със забавните си и любими на милиони деца по света истории. Книгите му са продали повече от 1 млн. копия в САЩ и са преведени на над 30 езика. Носител е на редица престижни награди за детска литература, а поредицата за Пакостниците е сред най-обичаните и четени съвременни детски книги. На българския читател Мак Барнет е познат именно с нея – чрез хитовата „Майлс и Найлс – Пакостниците“ и току-що излязлото ѝ продължение „Майлс и Найлс 2. Положението се влошава“.

Преводът от английски на „Майлс и Найлс 2. Положението се влошава“ е на Надя Златкова, а адаптацията на корицата – на Дамян Дамянов. Черно-белите илюстрации в книгата са от оригиналното американско издание, чийто художник е Кевин Корнел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *