Опитни предприемачи получават подкрепа за нов бизнес в конкурса “Стипендиантите на Леков”

1 Lubomir_Lekov“Превърни опита си в бизнес” е кратката фраза, която представя идеята на конкурса “Стипендиантите на Леков”, чийто патрон е основателят и дългогодишен мениджър на медийната група “Инвестор.БГ” Любомир Леков. Конкурсът е насочен към професионалисти, без значение от конкретната им област на опит, които имат желание и потенциал да започнат нов бизнес.

“В България вече има доста инициативи, насочени към най-млади кандидат-предприемачи. Наблюдаваме, обаче, че хората с натрупан професионален опит и желание за собствен бизнес в по-малка степен намират среда и опора за решителната крачка към предприемачеството”, аргументира концепцията и фокуса на конкурса Любомир Леков. “Затова се насочваме точно към този профил – хора, натрупали експертиза, които усещат в себе си капацитет и желание да започнат свой бизнес със сериозен потенциал”, допълва той.

Леков посочва още, че ключово за концепцията на конкурса е изграждането на устойчив резултат – знания, умения и контакти. По думите му “парите не винаги раждат умения и добър бизнес, а знанията и уменията със сигурност са ключови за успешни идеи и устойчиви резултати”. Конкурсът се организира от създадената преди една година от Фондация „Лекови“ неправителствена организация S.K.I.L.L.S. Project и Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. “В Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси намерихме удачен партньор – място за практични и модерни знания, силно свързани с реалностите на пазара, с насоченост към професионалисти с опит”, коментира Леков.

По отношение на наградите обяснява, че петима ще бъдат избраните в конкурса, които ще получат подкрепа за развитието си като предприемачи въз основа на своя експертен опит. Избраните за стипендианти на Леков ще получат:

AA– Стипендиантски места в Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси: 1 място със стипендия в размер на 50% от таксата за обучение и 4 места със стипендия в размер на 25% от таксата за обучение

– Личен ангажимент за менторство от страна на Любомир Леков – веднъж месечно за целия период на обучение в магистърската програма от 1.5 години
– Един от петимата кандидати, представил се най-добре с развитие на бизнес идея, ще получи и подкрепа за нейната реализация в края на обучението си – ангажимент от страна на Любомир Леков да осигури контакти с потенциални инвеститори и да му окаже стратегическа помощ за бизнеса, който иска да развива.

Изисквания към участниците са следните:

– Професионален опит – минимум 4 години, без значение в каква сфера на дейност.
– Завършена бакалавърска степен.
– Желание и потенциал за създаване на нов бизнес.

AПроцесът на подбор включва:

– Формуляр за кандидатстване, придружен с професионална автобиография.
– Психометричен тест за области на професионален потенциал, предоставен от Съюза на психолозите в България.
– Мини казус, разработен от екипа на Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси.
– Лично събеседване с Любомир Леков (за подбрани от предходните стъпки кандидати).

Крайният срок за кандидатстване в конкурса „Стипендиантите на Леков” е 1 юли 2014 г. Петимата финалисти ще бъдат обявени на 1 август 2014 г.

За да кандидатствате, посетете уеб-сайта на магистратурата

S.K.I.L.L.S. Project (Shared Knowledge and Inspired Learning for Lifelong Success) е инициатива на Фондация „Лекови“, целяща да популяризира и сподели знанията и опита на професионалисти в областта на предприемачеството с хора, които искат да стартират свой бизнес проект, както и с такива, които вече са го направили, но имат нужда от допълнително вдъхновение и експертиза.

AAAМагистърската програма по Иновации, предприемачество и финанси е разработена съвместно от академичния капацитет на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и екипа на The Business Institute, регионален представител на Института за предприемачи на Cisco. Програмата отговаря на острата нужда на българската икономика от ново поколение мениджъри и предприемачи със съвременна и практична подготовка, които могат да реализират устойчив растеж и развитие. Обучението в магистратурата започва на 1 ноември 2014 г. и продължава 3 семестъра за завършилите икономическа специалност. Таксата за един семестър е 2 200 лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *