Опитай да направиш болид от Формула 1

Формула ученик (Formula Student) е най-престижното състезание за бъдещи инженери в Европа. Подкрепено от солидни фигури в индустрията и опитни инженери, целта му е да развие иновативни идеи и млади инженери. И да окуражи повече хора да търсят кариерно развитие като инженери.

Историята на Formula Student започва през 1981-а в Щатите. Първото по-сериозно изпитание обаче е през 1998-а.Тогава три модела от САЩ и четири от Великобритания взимат участие в демонстрационно събитие в Уоруикшър. То е толкова успешно, че оттогава се провежда всяка година. После в състезанието започват да се включват отбори и от други държави – Австралия, Канада, Германия, Швеция, Швейцария, Нидерландия и тн. Освен това двигателите с вътрешно горене вече имат конкуреция и от електрически двигатели.

Условията

Изискванията към участниците са прости. Те трябва да направят прототип на едноместен състезател автомобилм, който да бъде представян на хипотетичен производител. Автомобилът трябва да е с ниска цена, лесен за поддръжка, надежден, с високо ускорение, сигурно спиране и отличен контрол. Освен това отборът трябва да може да обясни логиката зад модела и да демонстрира, че бизнес моделът ще работи. Има статични и динамични изпитания, като съдии са опитни професионалисти.

Състезанието на Силвърстоун

Състезанието е от 17 до 21 юли на пистата Силвърстоун във Великобритания. Само три дни по-рано е и самото състезание от Формула 1 на същата писта. С новите правила, които дават точка на пилота с най-бърза обиколка, битката в Силвърстоун може да се превърне в дори по-непредвидима от обикновено. А и тази писта неслучайно е по-специална. Все пак тук е било първото в историята Гран При. А и скоростта винаги е била и ще бъде висока. Както казва Люис Хамилтън: „Да караш тук е все едно да управляваш изтребител“. За тези, които правят залагания на Формула 1, е ясно, че Хамилтън е фаворит да спечели на Сълвърстоун. И не само там де – световния шампион взе 11 победи през миналия сезон и 17 пъти завърши на подиума. С нов договор за още два сезона с Мерцедес е трудно да предположим, че някой ще наруши доминацията му.

И то не само – Хамилтън е най-популярният пилот в социалните медии. През миналия сезон той имаше снимки с Уил Смит (при това за неговия 50-и рожден ден), с Неймар, със звездата от Stranger Things Мили Боби Браун, с Опра Уинфри и с Валентино Роси.

Новият сезон във Формула 1

Но кой знае – може би бъдещият инженер на болидът, който ще пилотира бъдещият световен шампион чака своя шанс във Formula Student. Още повече Мерцедес трябва да наваксва, защото Ферари направи отлични тестове през зимата.

Имаме работа. Положението е ясно – те са по-бързи. А и не знаем какви карти още държат скрити“, заяви Хамилтън. Големият му съперник Себастиан Фетел също бе оптимистично настроен. „В момента всички са ловци и всички са плячка. Надявам се обаче съвсем скоро всички да преследват само нас“, заяви пилотът на Ферари. Очаква се именно Ферари да задава условията в началото, а Мерцедес да е малко назад. След това идва Ред Бул с Хонда, Алфа Ромео и Рено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *