Онтотекст подкрепи българските участници в 11-тата Международна олимпиада по лингвистика

olimpiadaБългарската софтуерна компания Онтотекст, която е част от Сирма Груп, заедно с Министерството на образованието и науката, както и Фондация Америка за България подкрепи българските участници в 11-тата Международна олимпиада по лингвистика (IOL).

Събитието се проведе от 22 до 27 юли в гр. Манчестър, Великобритания. Международната олимпиада по лингвистика е ежегодно състезание за ученици от средните училища по решаване на лингвистични задачи. Състезанието не изисква специални познания, само основни лигвистични и математически концепции, които по принцип са залегнали в училищната програма, както и обща култура и логическа мисъл.

История

Първото състезание по лингвистика се провеждa през 1965 г. в Москва, Русия. Скоро след това, подобни състезания се организират в източния блок, извън СССР. От тогава популярността и участието в такива състезания нарастват, привличайки ученици от цял свят.
Първата Международна олимпиада по лингвистика се провежда в Боровец през 2003 г. Също домакин и на Международната олимпиада по информатика, нашата страна поставя основите на солидни традиции в духа на средно-училищните научни олимпиади, не само като организатор, но и като участник.

България е една от най-успешните страни в историята на IOL, спечелила 36 медала, 3 отборни купи за 1-во място, 9 награди за най-добро решение и 15 похвали за добро представяне.

Участници

35 отбора от 26 страни участваха в олимпиадата. Всяка страна има право на до два отбора (три за домакина) от по четирима ученици. България изпрати два отбора, които се завърнаха с множество отличия:

Ива Гумнишка – Златен медал (Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес”, София)
БорянаХаджийска – Сребърен медал (Първа aнглийска езикова гимназия, София)
Юлия Маркова – Сребърен медал (МГ “Д-р. ПетърБерон”, Варна)
Веско Милев – Бронзов медал (ОМГ “Акад. КирилПопов”, Пловдив)
Милена Великова – Бронзов медал (МГ “Д-р. ПетърБерон”, Варна)
Иван Люцканов– Бронзов медал (Първа езикова гимназия, Варна)
МаринИванов – Бронзов медал (Испанска езикова гимназия „Мигел де Сервантес”, София)
РадаАтанасова – (ГПЧЕ “РоменРолан”, СтараЗагора)
Първият български отбор спечели и 3-то място на отборното състезание

Ръководители на екипи са Александър Велинов, София и Валентина Момчилова, Варна

За състезанията

В рамките на олимпиадата се провеждат две състезания:

Индивидуално състезание, в което всеки ученик трябва да реши пет задачи върху непознати чужди езици в рамките на 6 часа; Отборно състезание, в което всеки отбор трябва да реши една задача за няколко часа. Задачата е голяма като обем и изисква работа в екип.

Всички задачи са подготвени от международната задачна комисия, чийто член е Божидар Божанов (Божо), служител на Онтотекст. Той също е и член на международното жури, група от хора, които присъстват на Олимпиадата и чиято цел е да оценява решенията и да определя финалното класиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *