Нов научно-изследователски център отвори врати в Пловдив

doc_Tsanko_GechevЕдинственият български проект PlantaSYST, който бе одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС, стартира работа с откриваща конференция в гр. Пловдив днес. Основната цел на проекта е изграждането на център за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология.

Конференцията бе открита от Директора на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков, заместник-кмета  „Образование и европейски политики“ Стефан Стоянов и Директора на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката Златина Карова. По време на събитието присъстваха още представители на учредителните организации и на Европейската комисия.

„Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Подкрепата от страна на българското правителство ще ни даде възможност да създадем една добра сграда, в която да работят млади и изключително добри специалисти. Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати“, коментира проф. Иван Минков.

„През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро. Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.“, каза Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование и европейски политики“.

PlantaSYST бе избран във втората, финална фаза на програмата „Тийминг“ на „Хоризонт 2020“. Проектът ще получи финансиране от 15 мил. евро, с които планира изграждането на Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ). Сред ключовите цели на центъра са осъществяването на изследвания в областта на растителната биология и биотехнология и обучаването на млади български учени в същите направления.

Проектът получава подкрепата на Министерството на образованието и науката, което ще предостави финансиране в размер на 15 мил. евро като ангажимент към програмата.

Центърът ще бъде построен в индустриална зона „Тракия“ на площ от 25 дка, предоставена от община Пловдив. В сградата ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *