Нови правила за прием в детските градини в София

Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини. Новите правила ще важат от 18 март за кампанията, която тече в момента.

Промените са свързани с допълнителни точки за местожителството в административния район на детската градина, където родителят получава не 1, а 2 точки. Ако детето живее в административния район на градината, то вече ще получава не една, а две точки в класацията за място. Целта е децата да остават в най-близката до тях градина.

С друга промяна едната точка за братята и сестрите, които едновременно посещават детска градина, се вади от социалните критерии и се мести в общите, където квотата за деца е по-голяма – 70 % срещу 30. Така шансът братята и сестрите да са заедно става по-голям.

Броят на децата с хронични заболявания и СОП ще се намали от 5 на 3 и от 3 на 2 за група. От родителите пък вече ще се изисква решение от ТЕЛК за болните деца, а не само бележка от личен лекар.
Работещите родители ще получават по 2 точки на човек, а не една, както досега промените гласяха.

От догодина е възможно приема в детските градини да става чрез уседналост в прилежащ район поне две години. Но разговорите за този критерии тепърва започват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *