Николай Ничев, Цифроним ООД: Бизнесът е отборен спорт

Nikolay NichevНиколай Ничев е предприемач по душа и убеждение. Основател е на няколко компании в сферата на електрониката, интернет и технологиите. Убеден е, че мисията му в живота е свързана с това да създава колкото се може повече бизнеси, които да подпомагат общественото развитие. Пред образователния сайт Uchi.bg младият предприемач разказа на какво залага в своята дейност, съжалява ли за направена от него инвестиция и как оценява участието си във втория сезон на  9 Academy.

Въпрос: Разкажете за вашата дейност като предприемач. Колко фирми сте основали?

Отговор: Всяко действие в съзнателния ми живот, след завършване на образованието ми, е свързано с усъвършенстването ми като предприемач – търговски умения, презентиране, лидерство, отговорност, иновативност и др. Убеден съм, че мисията в живота ми е да създавам колкото се може повече бизнеси, които да подпомагат общественото развитие, започвайки от най-близките ми хора и след това отивайки към разширяване на полето ми на влияние.

Първият бизнес, който стартирах през 2010 г., е компания, която се занимава с внос и дистрибуция на DVB-T декодери за Цифрова ефирна телевизия. Компанията успя да се наложи в Топ 5 на бългаския пазар за дистрибуция на декодери. През 2011 г. в края, успяхме да развием и дейност по изграждане и поддръжка на интернет сайтове. Днес този проект продължава да се развива, като залагаме на иновативност и прилагане на най-новите тенденции в бранша.

През пролетта на 2012 г. стартирахме и най-устойчивия ни бизнес – независим от политическа, икономическа и финансова ситуация в страната – сервиз за електроника и в частност телеизори. Сервизът се превърна в основна дейност за фирмата.

Като предприемач, вярвам че трябва да търся проблемите в обществото и да адресирам продукт/ услуга, които да са от полза за решаването им.

9A-01.11-59Въпрос: Защо избрахте 9 Academy и с какви очаквания се включихте в програмата?

Отговор: Тук е може би момента да спомена, че бях приет в 9 Academy от втория опит. През 2013 г. в края чух за първи път за академията и бях изключително въодушевен, да се включа в нея. Тогава обаче останах „зад борда“. Истината е, че вътрешното ми чувство ме караше да участвам в нея и въпреки че нямах никаква представа какво представлява, сам си правех образа на академията, така както искам или се надявах да бъде.

Още от 12 клас исках да се уча на предприемачество и да се развивам според модела на Робърт Кийосаки. От тогава започнах усилено да чета неговите книги и да играя играта му – Cashflow. Благодарение именно на това успях да стартирам и бизнеса си. Когато кандидатствах 2013 г. за първото издание на 9 Academy, както разбрах в последствие, всъщност не положих много усилия по разработката на кандидатурата си. Това може би ми изяде и шанса да съм в нея.

През есента на 2014 г., обаче, след като отново научих, че се набират участници, реших, че този път трябва да ме приемат и ще се постарая да направя впечатление. Излях душата си в молбата и ето, че съм вътре. Защо влязох и с какви очаквания е въпрос, който трудно мога да отговоря, но ако трябва да кажа нещо, което наистина в най- голяма степен ме спечели за академията е възможността да се срещам с хора, които в една или друга степен са минали по моя път или вървят по свой собствен път, но всички сме обладани от „вируса“ на предприемача и искаме да правим промени около себе си. Очакванията ми бяха да създам контакти и да успея да погледна от друг, по- спокоен ъгъл развитието си като предприемач досега. Всичко, това го чувствах и вътрешния ми глас ме караше да искам много силно да се включа.

Въпрос: Оправдаха ли се очакванията Ви?

Отговор: Очакванията са много субективно нещо и имат силата да създават велики неща или да разединяват велики колективи. Тъй като очакванията ми бяха ориентирани по принцип към колектива и възможностите, които ще се отворят пред мен, мисля, че напълно се оправдаха. Успях да създам множество контакти и да се срещна с хора, които са преживели в голяма степен същото като мен като предприемач в България. Сигурен съм, че дори в професионален план, академията е помогнала на бизнеса ми. Всеки лектор, всяка активност и всеки ден с академията ми дават необходимата доза увереност и енергия да продължа да се развивам като предприемач в България. Вярвам, че колектива който изграждаме, ще е способен да прави промени на локално ниво, които да имат значение за държавата, защо не и за света. Всяка малка промяна към по-добро е успех за обществото ни.

Въпрос: Коя е най-успешната Ви инвестиция до момента?

Отговор: Със сигуност това е инвестицията да се развивам като предприемач и всичко свързано с обучението ми и образованието ми като такъв. Мисля, че човек трябва да желае да се развива в областта, която му е на сърцето. Лично аз вярвам, че инвестицията на време, средства и усилия в посока на това да бъда предпиремач е най- успешната ми до момента. Това го казвам като цяло. Ако трябва да се обръщам към цифрите и да отговоря на въпроса, чисто като печалба и т.н., може би това е инвестицията в развитието на уеб проекта, но почти на същото ниво е и инвестицията в сервизната дейност.

Въпрос: Има ли инвестиция, за която съжалявате?

Отговор: Бих казал, че не съжалявам за нито една инвестиция, която съм направил през живота си. Разбира се, имам множество неуспешни инвестиции, в които съм губил хиляди левове и продължавам да правя инвестици въпреки това, но не ги класифицирам като инвестици, за които съжалявам. Гледам на нещата, като необходимия път, за да мога да се науча. Всяка инвестиция е част от процеса по обучението ми като предприемач и стига да не е фатална, няма защо да съжалявам. Не е важно колко пъти ще се провалиш, а да продължиш въпреки провалите и да си извлечеш необходимите поуки. Реално всеки лев, долар или евро, които съм инвестирал са цената, която плащам, за да се уча да бъда предприемач. Може да имам 100 провала, но един успех, който да компенсира в пъти провалите. Именно затова не съжалявам за инвестиции, които съм правил.

Въпрос: Как човек трябва да инвестира, за да е успешен?

Отговор: Човек трябва да инвестира с идеята да се учи. Това е единствения подход, при който може да е успешен в дълъг период и да може да прави необходимите изводи от всяка своя инвестиция. Инвестицията, като цяло е план, процес и е въпрос на правилни и грешни избори, но всеки път трябва действието да следва плана и крайната цел. Инвестицията не трябва да е самоцел или фикс идея – „ей, имам едни 10 000 лв, в какво да инвестирам“. Това е грешен въпрос. Истинския въпрос е „какво е инвестирането, какви са видовете инвестиции, какви сили влияят на съответните видове инвестиции, какви са факторите, които определят инвестицията като успешна и неуспешна и т.н.“ Само така поставени въпросите, човек би могъл да е успешен в инвестициите си. Ако човек не знае какво е инвестицията и какви са характеристиките на класовете инвестиции, по- добре въобще да не инвестира, тъй като дори и да спечели някакви пари от инвестицията, в крайна сметка ще ги загуби – поради ефекта на „тото милионера“.

Въпрос: Какво ще посъветвате хората, които искат да стартират собствен бизнес?

Отговор: Стартирайте веднага. Проваляйте се бързо без страх и се учете, колкото се може повече. Не се страхувайте от провала и правете бизнеса си с идеята, че няма да успее, но всъщност правете всяко действие така, че то да Ви води към успех. Нагласата да тръгнете с неуспех е много по-благодатна, отколкото да си мислите, че сте измислили най-невероятния продукт, който всеки ще иска да има и няма как да не го продадете и т.н. Бъдете винаги готови за провала, не се страхувайте от него и търсете съмишленици.

Бизнесът е отборен спорт и затова трябва да имате поне още един човек. Без екип сте никой. Това, което екипът би Ви дал е много повече от това, което можете да постигнете сами. Вероятно нямаше да съм предприемач, ако не беше екипа който изградих през годините и експертите, с които се съветвам всеки ден, по различни въпроси.

Предприемачеството е вирус и в първите минути, часове, дни, седмици, месеци, години може дори да нямате спокойствие и сън, може дори да не се чувствате добре, може да искате нещата да се случват веднага, но истината е, че докато ментално и духовно не сте достигнали развитие за съответния успех, няма да го постигнете. Така, че учете се да стигате бързо до крайната цел и търсете възможностите около Вас.

Въпросите зададе: Мария Иванова

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *