Велизар и Владислав, Lawdoc.eu: Никога преди не сме били заобиколени от толкова много възможности

Velizar VelichkovВ рубриката “Участниците в 9 Academy говорят” ви срещаме с Велизар Величков и Владислав Лаков. Велизар има собствена адвокатска кантора, както и бизнес, свързан с онлайн търговско посредничество. Интересува се от личностно развитие и предприемачество. Владислав е съм студент по право, четвърти курс. В свободно време си време чете, спортувам и се изявява художествено. Двамата развиват собствен бизнес за специализирани преводи на юридически документи.

Въпрос: Как се роди най-новият ви проект Lawdoc.eu? Разкажете за него.

Велизар: През октомври 2014 г. аз стартирах сайта, търсейки начин да изкарам пари от интернет, като първоначално започнах да кандидатствам по фрийлансърски проекти. Оказа се, че бързо намерих клиенти и се отказах да развивам сайта повече, тъй като на този етап стартирах и други собствени проекти.

След като срещнах Влади в 9 Academy, с него с постигнахме договорка заедно да продължим проекта LawDoc, като той направи тотално нов дизайн на сайта и го обнови изцяло като информация. Сега двамата заедно продължаваме да развиваме проекта като съдружници.

Владислав: Велизар вече разказа предисторията. Когато една вечер се заговорихме по въпроса, решихме, че ще е добра идея да обединим сили и заедно да развием проекта LawDoc. И двамата сме сертифицирани по езика, имаме професионален опит в преводите на такава материя и просто си казахме, давай да действаме.

Приехме го като експеримент, от който решихме да си извлечем максимума като опит и знания. Истината е, че в днешни дни да започнеш свой бизнес отнема далеч по-малко финансови средства, отколкото повечето хора предполагат. Стойността, която получаваш в замяна обаче, е несъизмерима.

Въпрос: Какво ви провокира да развивате свой собствен бизнес проект?

Велизар: Две неща – на първо място желанието да не работиш за друг, а за себе си. Желанието да си свободен да правиш каквото искаш, без да си ограничен от работно време, шефове и т.н. С една дума – свободата. Също така и по-високите доходи – истината е, че в България рядко можеш да получиш адекватно на способностите ти възнаграждение, ако работиш наемен труд.

Vladislav LakovВладислав: Говорейки от свое име – безспорно желанието сам да разполагам с времето и способностите си. От мой опит виждам, че твърде много хора очакват някой от някъде да им спусне магически ръка и да им покаже правилния път. Това в повечето случаи не става така.
Имам късмета да съм заобиколен от много вдъхновяващи и помагащи ми хора, по-голямата част от които срещнах във и чрез 9 Academy, за което съм безкрайно и доживотно благодарен. Истината е, че LawDoc далеч не е от най-смелите ми мечти. Двамата, и аз, и Велизар мислим в доста по-голям мащаб и се надявам, че скоро плодовете на тези идеи ще са съвсем реални.

Въпрос: Как оценявате участието си в 9 Academy?

Велизар: Участието ми в 9 Academy е една от преломните точки в моя живот. Академията дойде в точния момент в живота ми – когато стартирах първите си собствени проекти. Тя ми даде огромни знания за предприемачеството и останалите модули на бизнес успеха, но най-важното за мен е, че срещнах страхотни хора, с които тепърва ми предстои да правя нови проекти.

Владислав: Бих казал един от повратните моменти в живота ми. Съвсем не преувеличавам. Насърчавам всеки, който търси среда, в която бързо и рязко да израстне като личност, да не му мисли повече. Гъстотата на изключителни хора в състава надмина всякакви мои първоначални очаквания.

Питах не един от хората в екипа, но никой не искаше да ми разкрие по какви критерии са избрали участниците във Втори сезон. Може би е по-добре така, не искам да си развалям магията от цялото изживяване. Краят на Академията, който беше съвсем скоро, наистина е едва началото.

Въпрос: Ако трябва да опишете с три думи Академията, кои ще са те?

Велизар: Вдъхновение, любов, път.

Владислав: Оптимизъм, задружност и развитие.

Въпрос: Какво ще посъветвате хората, които искат да стартират собствен бизнес
в България?

Велизар: Съвсем скоро смятам да публикувам статия в Дневника на 9 Academy за нещата, които научих като предприемач, както и съвети към млади предприемачи, които извеждам от собствения си опит. Тук ще споделя само 3 съвета, които мога да дам на хората, стартиращи в България:

1. Да си поставят конкретни цели, които да постигнат за конкретен период от време, като напишат тези цели на лист хартия, който да е с тях винаги. Както казва един велик човек – целта е мечта с краен срок. Целите следва да са реалистични от гледна точка на контекста, от който човек тръгва към постигането им, така че той да може да повярва истински в тях. Той трябва да вярва, че наистина може да ги постигне и ги заслужава.

2. Да си осигурят спокойствие за период от поне 6 месеца – имам предвид да си осигурят средства, с които да могат да преживеят за този период, защото е много вероятно новият бизнес да не излети директно от ден първи. Ако бизнесът не потръгне, човек много лесно може да започне да бърза, а това е фатално – да бързаш означава да повредиш mind set-a си, а mind set-ът е почти всичко, когато говорим за успех.

3. Да дават най-доброто от себе си във всичко, което правят във връзка с новия си бизнес – както казва един от най-големите ми учители – “all kinds of miracles start to happen when you do the best you can do”.

Владислав: Сега е моментът. Никога преди в документираната история на човешкото развитие не сме били заобиколени от толкова много възможности. Никога. Стига да мислиш глобално и да си готов да работиш здраво и умно за целите си, нещата ще се наредят. Дори да не успееш да се реализираш в България, светът е отворен, нямаш оправдания. Съветите, които Велизар е дал, са право в десятката, аз ги прилагам постоянно.

Призивът ми към всеки един, който е сериозен по въпроса, е да почне веднага да се заобикаля с успешни и сходно мислещи хора. Всеки един от нас е средно-статистически комбинация от петте души, с които контактува най-често. Сами направете сметките.

Не на последно място – забавлявайте се. За всеки, който е решил да тръгне по този път, да се приготви за много нерегламентирано работно време, недостатъчно сън, но и за тонове повече силни емоции и преживявания. Абсолютно си заслужава.

Въпросите зададе: Мария Иванова

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *