Немски професор споделя опита си в multicore програмирането пред студенти в Технически университет – София

1На 28 Април в Технически университет гр. София ще се проведе специализирана лекция на тема „Аспекти на multicore програмирането” с гост лектор Йоаким Витцке, професор по компютърни науки. Проф. Д-р Йоаким Витцке е ръководител на лабораторията за автомобилни мултимедийни системи във Висшето училище в Дармщат, Германия. Проявата, която е част от сътрудничеството на висшето учебно заведение и Джонсън Контролс Електроникс България, цели да се популяризира бизнес средата и предизвикателствата в работния процес чрез лекции и демонстрациии. Домакини на събитието са Факултета по Компютърни системи и управление към Техническия университет гр. София.

Една от най-големите аудитории на Технически университет гр. София ще събере студенти от различни дисциплини, които да се запознаят по-задълбочено със спецификите на multicore програмирането. Гост лекторът проф. Витцке е участвал в редица индустриални проекти като част от работните групи, отговарящи за софтуера и за мултимедийните системи от ново поколение, вградени в автомобила. Преди да заеме настоящата си длъжност, той натрупва значителен опит на ръководни позиции в отдели за разработване на софтуер в Бош, Блаупункт и Харман/Бекер.
Лекцията ще даде кратък преглед и някои интересни, забавни и по-задълбочени детайли в областта на multicore програмирането. По мнение на проф. Витцке „през последното десетилетие, многопроцесорните системи стават по-популярни, като се започне от областта на сървърите и се стигне до наличието им в мобилните приложения и информационно-развлекателните системи. Те са много добре познати днес и броят процесори в един смартфон или компютър става основен критерий за закупуване му. Възникват нови концепции за мултиоперационните системи. Също така по-малко познати са потенциалните проблеми свързани с преносимостта на софтуера. Изненадващо, повечето многопроцесорни компютри изглеждат все още стабилни.”

Студентите ще се запознят с реални примери от бизнеса за атрактивни системи в автомобилната електроника. Презентацията ще се състои в Технически университет гр. София, блок I, Аудитория 1152 от 11:30 часа. Основните теми по време на презентацията ще са свързани с: хардуерна структура на multicore системи, концепции на симетричното и асиметричното мултипроцесиране (SMP и AMP), Проблеми свързани с преносимостта, афинитет към Linux, QNX, домейни, разрешаване на проблеми свързани с интеграцията и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *