НАШИ УЧЕНИЦИ СПЕЧЕЛИХА ТРЕТО МЯСТО В СВЕТА НА СЪСТЕЗАНИЕ НА ТЕМА СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ

JAЕкип от трима български ученици взе трета награда на престижното международно състезание “Социални иновации” (Social Innovation Relay), организирано от Junior Achievement и NN Group. Инициативата има за цел да  насърчи творческото мислене на учениците и да ги мотивира  да търсят решения на местни и глобални социални проблеми в следните сектори: образование, здравеопазване, социално включване, стратегии за прехрана и устойчивост.

 Отборът „Hear the world” е в състав Стоян Гечков от Националната търговска гимназия Пловдив с преподавател Огнян Димитров и Димитър Джангозов и Теодор Жеков от Природоматематическата гимназия в Димитровград с преподавател Живка Ненова. След като се класираха на първо място на националния етап учениците и тяхната идея пребориха сили с опоненти от цял свят. Шестото издание на състезанието събра 10,000 ученици от 10 страни: България, Чехия, Гърция, Унгария, Япония, Холандия, Румъния, Словакия, Сингапур и Испания.

 Идеята на нашия отбор е иновативно мобилно приложение в полза на хората с увреден слух. Чрез сензорите на мобилния телефон приложението ще разпознава типични звуци от обграждащата потребителя среда като позвъняването на звънец, аларма, сигнал от микровълнова фурна и други и ще изпраща нотификация до потребителя чрез вибрация. Във видеото по-долу може да се запознаете в детайл с екипа и идеята им.

По време на състезанието участниците бяха напътствани от служители на NN България, които ги обучаваха да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социалноотговорни предприемачи.

 На специална церемония JA България и лидерът в застраховането и осигуряването NN България наградиха победителите в шестото издание на състезанието „Социални иновации” (Social Innovation Relay) за България. Връчването на наградите се състоя в новия клон на NN България в търговски център The Mall – София. Наградите връчи главният изпълнителен директор на NN България Николай Стойков. Заедно с изпълнителния директор на JA Bulgaria Милена Стойчева двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *