Националният център за книгата ще финансира издателства от 01 март

k2.items.cache.c3997142576e6f4d163ead570965368d_Lnsp_139На 1 март стартира кандидатстването по програмите “Българска книга” и “Преводи” на Националния център за книгата в НДК, съобщи директорът му Светлозар Желев.

По програмите за подпомагане на българската книга могат да кандидатстват издателства, които са намерили интересен автор. “Ние сме готови да подпомогнем издателите, за да може оттам нататък, те да продължат да издават българска литература и български автори”, посочва Желев.

Решенията за подпомагане на един автор и издателство ще взема Експертният съвет към Националния център за книгата с членове: проф. Амелия Личева, доц. Дарин Тенев, Александър Кръстев, Георги Иванов, сценарист и Силва Папазян, изпълнителен директор на Асоциация „Българска книга”.

“Амбицията ни е да създадем в НДК най-голямото българско място за представяне на книги, което на практика ще бъде денонощна книжарница и библиотека”, каза директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. По думите му програмите ще бъдат целогодишни, а през април ще станат ясни първите одобрените книги и имена.

Директорът на Центъра за книгата Светлозар Желев съобщи, че ще създаде Бяла книга на българската литература в помощ на преводите, на преводачите и за привличане интереса на чужди издателства към нашите автори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *