НАТФИЗ се впусна с размах в юбилейната си година!

Дни, след като на 28 януари НАТФИЗ отбеляза 70 години, стана домакин на експертна международна среща по проблемите на преждевременното отпадане от образователната система по проект  „Обмен на иновативни практики в училищата за Втори шанс, насочени към отпадналите от образовтелната система и други форми на обучение“. В реакция на застрашителната тенденция Великобритания, Италия, Португалия, Унгария и България обединяват опита и капацитета на специалисти в различни области на проблема, в търсене на алтернативни перспективи чрез средствата на изкуството. В последния, заключителен ден, към европейските гости се присъединиха и българските им колеги. Отзоваха се експерти от Министерството на образованието и науката, Столична община, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, Българско дружество по психодрама и психотерапия,  Ателие „Прегърни ме“, директори и учители от столични и извън столични гимназии, актьори, режисьори, журналисти, студенти.

С партньорството си по международния проект НАТФИЗ се опита да предостави културна и високо експертна платформа за анализ на проблема в контекста на българското образование. Формулира нов фокус към публичните дебати по чувствителния за обществото ни проблем и предложи нови алтернативни форми за превенцията и разрешаването му. Ректорът на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев обяви откриването на Лятна Академия, която ще тества необходимостта и отклика от новите практики още през юни, непосредствено след края на учебната година.

 

ПРЕМИЕРА, АБСОЛВЕНТИТЕ НА ПРОФ. МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА СА ГОТОВИ ДА ПОСРЕЩНАТ ПУБЛИКАТА СИ

Дни делят студентите на проф. Маргарита Младенова от премиерата на „Сън в лятна нощ“. Класът е нетърпелив да представи дипломния си спектакъл пред публика на 14, 15 и 28 февруари. Постановката на „Сън в лятна нощ“ принадлежи на проф. Маргарита Младенова, режисурата е на Албена Георгиева, сценографията и костюмите са на Ивайло Николов, а музиката на Христо Намлиев.


Проф. Маргарита Младенова

 „Сън в лятна нощ“ често е четена (може би поради Менделсон и романтичната традиция) като лека и светла любовна комедия.

В нашия опит този „сън с отворени очи“ е жесток; нощта – плашещо време-пространство на стъписващи узнавания; на горчиво познание за низкото и възвишеното в самите нас; на откровение. Така се припознаваме в Шекспировия човек, който „гази в калта и гледа към звездите“.

Ако гората е тъмното игрище на съня, събуждането е завръщане в града – нашата „горчива Аркадия“, нашия отрезвяващ образ на битието.

За да ни светне – в края на играта – след края на илюзиите – че сме „срочни“ същества и битката не е помежду ни, а с изтичащото време …

14, 15 и 28 февруари, 19.00 ч., Голяма сцена, Учебен драматичен театър, НАТФИЗ ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

РЕПРОДУЦИРА СЕ НЕДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ!

В електронното пространство са разпространени недостоверни снимки за един от спектаклите на Учебен драматичен театър, чийто източник не е НАТФИЗ! Ощетеният спектакъл е на класа на проф. Иван Добчев „Черна дупка“. Заглавието излезе с премиера в края на 2017 г., а снимките са от спектакъл със същото заглавие, който проф. Добчев поставя преди години на учебната сцена на НАТФИЗ с друг свой клас студенти. Приложено изпращаме актуални снимки, чиито автори са Мария Цветкова и Иван Христов. Разчитаме на коректна реакция от страна на всички медии, които се борят срещу недостоверната информация. Молим, при необходимост от снимков материал или информация, да се обръщате към нас – такава ще ви бъде предоставена в подходящи параметри и навременно.

„Черна дупка“ – 20 и 27 февруари, 19.30 ч., Сцена 47!

Класът на проф. Иван Добчев очаква своята публика!

НОВО ДАРЕНИЕ ЗА АКАДЕМИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА НАТФИЗ

Сдружение „Литература за после“ дари за студентите и преподавателите на НАТФИЗ 5 екземпляра от хумористичния сборник от поеми „Популярна книга за Котките от Стария опосум“ („Old Possum’s Book of Practical Cats“). Впоследствие сборникът вдъхновява известния мюзикъл „Котки“ на Андрю Лойд Уебър.

АКАДЕМИЧНАТА БИБЛИОТЕКА И АРХИВ благодари от името на всички настоящи и бъдещи студенти на НАТФИЗ.

НАТФИЗ

Игрална програма,

12 – 18 февруари 2018

ПРЕМИЕРА, СЪН В ЛЯТНА НОЩ – 14 и 15 февруари, 19.00 ч., Голяма сцена, УДТ

от Уилям Шекспир, специалност ІV АДТ, клас проф. Маргарита Младенова

PAPAS IN MOTION –  15 февруари, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

от Роналд Рудол, специалност III АДТ, клас проф. д-р Атанас Атанасов

КУМ  ЛИСАН – 16 февруари, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

от Йохан Волфганг Гьоте, специалност ІV АДТ, клас проф. Здравко Митков

ТАЛАСЪМА ТРОПАЛАН – 17 февруари, 11.00 ч., Учебен куклен театър – ул. „Ст. Караджа“ 20

специалност ІII АКТ,  клас доц. Майя Енчева

подходящ за зрители над 4 години!

ОРИЕНТ ЕКСПРЕС –  17 февруари, 19.30 ч., Сцена 47, УДТ

пантомимен спектакъл, специалност ІV ТД – ПМ, клас проф. д-р Александър Илиев

Билети за спектаклите търсете на касата на НАТФИЗ ул. „Г. С. Раковски“ 108А.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *