НАТФИЗ – Седмичен бюлетин 7-14 септември

10 септември – ПОСЛЕДЕН ДЕН НА ИЗПИТИ В НАТФИЗ

IMG_3696.JPG

Близо 500 момичета и момчета се съревноваваха за 220 места в НАТФИЗ. Започнали, по традиция на 1 септември, изпитите ще приключат днес – на 10 септември. Най-оспорвана бе надпреварата за актьорските специалности. Тази година сериозна се оказа и конкуренцията сред кандидатите за местата във Факултет „Екранни изкуства“. Сълзи и усмивки съпровождаха обявяването на междинните резултати, в края на всеки от изпитните дни. Имената на успелите да ги издържат ще станат ясни утре – 11 септември. Те ще формират юбилейния за НАТФИЗ 70-ти випуск.

12, 13 и 14 септември са определените за записване дни.

АДМИРАЦИИ ЗА СТУДЕНТИТЕ НА НАТФИЗ

Студентите на НАТФИЗ са най-младите участници в З4-то издание Празници на изкуствата „Аполония“, наред с номинираните и наградени от „Икар“ и „Аскеер“ спектакли на Народен театър „Иван Вазов“, Младежки театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад канала“ и Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Ето каква е оценката на артистичния директор на „Аполония 2018“ г-жа Маргарита Димитрова, след като на 2 септември, студентите от класа на проф. д-р Атанас Атанасов представиха „Papas in motion“.

klas AAtanasov.jpg

Всички бяха много възхитени и щастливи от този спектакъл. Класът е великолепен и мога да кажа под секрет, че столичните театри очакват дипломирането на студентите през май 2019, за да им предложат работа.

Част от възпитаниците на проф. Атанасов вече имат своите професионални ангажименти в София. На сцената на Театрална работилница „Сфумато“ се изявяват Велизар Емануилов в спектакъла „На тЯтър съм“, Виолина Доцева в „Бесове“, Анета Иванова в „Актьори срещу поети“, Кирил Недков и Калоян Стойчев участват в „Калигула“ на Народен театър „Иван Вазов“,Христина Джурова в „Семеен съвет“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“, Кирил Недков и Калоян Стойчев играят в „Болница накрая на града“ на Малък градски театър „Зад канала“.

Гледайте ги през новия театрален сезон!

Самуела-Ивана Церовска е от последния випуск на проф. Маргарита Младенова, който се дипломира през май 2018 г. На 3 септември младата актриса направи своя професионален дебют на сцената на Родопския драматичен театър, в спектакъла „Антигона и хората“ на режисьора Делян Илиев, друг възпитаник на НАТФИЗ от класа на проф. Пламен Марков.

40685401_10156401926310801_159071243453071360_n.jpg

НАТФИЗ им пожелава успех!

Мартичка Божилова е докторант в НАТФИЗ, продуцент на АГИТПРОП, директор на Балкански документален център и носител на „Златна мечка – 2018“ за копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“.

martichka-bojilova-570569-810x0.jpg

Мартичка Божилова ще бъде председател на журито на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се състои от 10 до 24 октомври.

НАТФИЗ, ФЕСТИВАЛНИ УЧАСТИЯ

11, 12 и 18 септември – УЧАСТИЕ В МФ „ВИА ПОНТИКА“, БАЛЧИК

Дни преди откриването на новата учебна година, към Балчик ще се отправят четвъртокурсниците „Актьорство за куклен театър“ на доц. Майя Енчева. Селектирани сред участниците на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика 2018“, те ще представят НАТФИЗ със спектаклите „Таласъма Тропалан“ и „Седемте козлета и вълкът“. Взискателната подготовка на възпитаниците в специалност „Актьорство за куклен театър“ превърна в успешна традиция участието на Академията във фестивала през последните няколко години.

Sedemte kozleta (6).jpg

„Виа Понтика 2018“ ще закрият абсолвентите на проф. д-р Атанас Атанасов, с концерт на песни от мюзикъли, създаден под вокалното ръководство на Петя Диманова – „Вечер на гласа“.

 

12 септември – УЧАСТИЕ В МТФ „СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ“, ПЛОВДИВ

27982709_580519775620989_5167865822189536574_o.jpg

На 12 септември, вече завършилите студенти от класа на проф. Маргарита Младенова, ще участват в 22-то издание на МТФСцена на кръстопът“ – Пловдив. Младите актьори ще представят „Сън в лятна нощ от Уилям Шекспир, постановка проф. Маргарита Младенова. Спектакълът беше създаден като част от обучението в Академията през февруари 2018 г. и в продължение на цял сезон беше шумно приветстван от младата столична публика на Театър НАТФИЗ.

 

15 септември – ОТКРИВАНЕ НА 70-та УЧЕБНА АКАДЕМИЧНА ГОДИНА, НАТФИЗ

otkrivane-2018---Pokana.jpg

На 15 септември (събота), от 10.00 ч., в салона на Театър НАТФИЗ, ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев ще открие 70-та юбилейна учебна година. Събитието, на което новоприетите ще получат студентските си книжки, е изключително вълнуващо не само за първокурсниците и техните семейства, но и за останалите близо 600 студенти на Академията, преподаватели, служители, гости и приятели. На какво ще бъде посветено приветствието на проф. д-р Станислав Семерджиев, кои ще са официалните лица и гости и какви изненади крие тържествената церемония тази година, предстои да разберем.

НАТФИЗ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ

Проф. д-р Венета Дойчева

maxresdefault.jpg

Списание „Култура“ публикува в своя първи пилотен брой „Театралното „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ най-важното е и най-трудното“ на проф. д-р Венета Дойчева.

С пълното съдържаниена текста може да се запознаете тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *