МОН поиска трудови договори за дуално обучение

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи учениците от XІ и XІІ клас да сключват индивидуални трудови договори с компании, които да им осигурят задължителното дуално обучение. Но бизнесът не харесва тази идея, стана ясно по време на тазседмичния Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

По време на срещата бяха обсъдени подготвяните промени в Закона за професионалното образование и обучение. Те предвиждат както създаване на регистър със защитените професии, така и мерки за по-широко въвеждане на дуалното образование.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи, че подобен договор поставя твърде много задължения на бизнеса и не е добре да се прилага, когато става дума за обучение. Според него, трудовите договори ограничават приложението на дуалното обучение и ще доведат до по-слаб ефект от него. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също подкрепи другите работодателски организации, твърдейки, че договорите не трябва да са трудови.

Въпреки това, от синдиката КТ „Подкрепа” настояха, че договорите между учениците и работодателите трябва да са трудови. От там отбелязват, че така напълно ще се гарантират правата на обучаващите се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *