МОН подкрепя българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2015

Bulgaria - Shell Eco-marathon EuropeМинистeрството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите стават патрони на учениците и студентите, които ще участват в 30-то юбилейно издание на Shell Eco-marathon’2015.

Министерството на образованието и науката обяви подкрепата си за българските участници по пътя им към Ротердам в продължение на традицията от последните години. „Приветствам смелите млади българи, чиито идеи и решения за енергийна ефективност продължават да ни представят достойно в Европа. Водената от мен политика е именно за насърчаване на професионалното образование и подновяване на интереса на учениците към техническите и инженерните професии. Днес технологичната мисъл на младите хора създава иновации и променя света около нас. Желая успех на състезателите и ще следя тяхното представяне по време на състезанието“, заяви министър проф. дпн Тодор Танев.

МОСВ става за първи път патрон на българското участие в Shell Eco-marathon Европа. Като една от основните институции, ангажирани с развитието на екологична градска среда, Министерството на околната среда и водите е естествен партньор на Shell Eco-marathon в стремежа към устойчиво енергийно бъдеще.

„Министерството на околната среда и водите с радост подкрепя младите таланти в амбицията им техните изобретения да подобрят градската среда. Намаляването на въглеродните емисии е сериозно предизвикателство не само пред екипите на МОСВ, но и пред всеки българин с екологично съзнание. Убедена съм, че с общи усилия ще подобрим качеството на живот в нашия общ дом“, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Цялостната подкрепа на тези две ключови институции за инициатива с комплексен характер като Shell Eco-marathon е силен стимул за българските участници да продължат да развиват своите идеи за икономия на гориво до решения, които да отговорят на бъдещите предизвикателства пред транспорта“, каза Камелия Славейкова,  изпълнителен директор на Shell България.

Състезанията Shell Eco-marathon по света имат за цел да търсят решения за бъдещето на мобилността. Участниците могат да избират за своите автомобили разнообразни конвенционални и алтернативни горива. Това открива пред тях невероятни възможности да разработват ефективни и екологично ориентирани транспортни решения на утрешния ден. Чрез Shell Eco-marathon се осигурява една своебразна международна образователна платформа, която е пълноценна среда за младите български студенти и ученици в технически дисциплини да изявят своите знания и да придобият допълнителни практически умения.

Всички български участници в Shell Eco-marathon Европа 2015 залагат поредица от иновативни решения, за да постигнат по-висока енергийна ефективност и така да покажат, че по-екологично чистият и ефективен транспорт в градска среда е напълно възможен още днес.

Опитният отбор на Технически университет – Варна избра предизвикателството да представи първия български автомобил, задвижван от компресиран природен газ (CNG) – новият вид енергия, включен в състезанието от тази година. CNG е нисковъглеродно транспортно гориво, коeто може да се използва като алтернатива на бензина и дизела.

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“  отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ със своя футуристичен автомобил DТT, задвижван от електрическа батерия. Превозното средство ще разполага с по-ефективен двигател, а батериите, на които ще разчита за захранването, ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия. В същата категория отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство – гр. Чепеларе ще заложат на автомобил с нов швейцарски двигател и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво. Учениците от гр. Чепеларе са най-яркият пример за това, че с много амбиция, постоянство и усилия, всички бариери са преодолими и участието на международна сцена е възможно дори на гимназиално равнище.

Българските отбори в Shell Eco-marathon Европа 2015 ще представят своите иновативни енергоефективни автомобили пред публика на 14 май 2015 г. в София по време на специално организирано за целта събитие.

Повече информация за състезанието е достъпна ТУК.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *