Можем ли да се пенсионираме по-рано?

Можем ли да се пенсионираме по-раноВ България повечето хора възприемат пенсионирането като едва ли не край на щастливия живот. Не на такова мнение са американците, които копнеят да дойде това време възможно по-скоро, за да имат достатъчно време да правят каквото си искат. Нещо повече, вече са известни хора, пенсионирали се на възраст между 30-та и 40-та си година, просто защото са спестили достатъчно, за да си позволят да не ходят повече на работа и то без да се налага да теглят кредити без доказване на доход. Как го правят? Нека разгледаме техните съвети:

Семейство Джъстин и Кайсорн МакКъри са успяли да спестят до 70% от своя доход, като според мъжа „орязват от трите най-големи разходи“ – къща, транспорт и храна. Тези основни разходи поглъщат огромна част от парите ви и ако успеете да ги сведете до минимум, спестяванията ви ще започнат да се увеличават. Просто вместо да влагат огромни суми за ремонт на жилището си, което са изплатили изцяло през 2015 г, те го поддържат, карат стара кола и не харчат прекалено много за храна. И ето че резултатът е налице.

Ако примерът на семейство МакКъри ви изглежда невъзможен за следване, тъй като все пак и доходите им не могат да се сравнят с нашите, ви предлагаме следните съвети, с които може да не се пенсионирате на средна възраст, но поне ще ви помогнат да започнете да пестите повече.

Дръжте разходите си под контрол!

Как? Като прекарвате по 5 минути на ден да описвате разходите си за деня в един Excel файл или ако ви е по-удобно – в най-обикновен тефтер. Защо е необходимо това?

  • Защото човек не винаги осъзнава колко много харчи за определени неща, без които съвсем спокойно може да мине.

  • За да ви дава мотивация да съкратите разходите на ден, седмица или месец. Можете да направите състезание със самите себе си, като си поставите цели за достигане, като например колко дена подред ще изкарате само с по 10 лв на ден или дори по-малко.

  • По този начин ще знаете колко от бюджета ви за месец остава неизползван и можете да спестите. Така ако в някой от дните се появят повече разходи от предвидените, можете да съкратите разходите през останалите дни от седмицата.

Гответе си сами

Готвената вкъщи храна е не само по-вкусна и здравословна от тази, която ще намерите в заведенията, но и значително по-евтина. Избягвайте сладкарниците, кафенетата и местата, за които знаете, че ще ви изкушат да пръснете пари за безсмислени неща.

Поставяне на цели

Може да ви прозвучи прекалено недостижимо, но се опитайте да живеете с по 5 лв на ден за храна. Доста американци, които са решили да спестят пари от доходите си, минават на такава „парична диета“. Защо да не опитате и вие поне за кратко? Ако успеете да изкарате така 1 месец, ще имате 150 лв разходи за храна и ако сметките ви за ток, вода и телефон в края на месеца са около 100 лв, общите разходи ще са около 250 лв. Така дори и да получавате минималната за България заплата, в най-добрия случай ще можете да заделяте почти половината от нея за спестявания.

По този начин при възникването на непредвидени обстоятелства вместо да прибягвате до кредит без трудов договор и да задлъжнявате, просто извадете от спестяванията си или ги вложете в някой голям проект, който ще ви носи печалба. А защо и вие да не се пенсионирате по-рано, след като съберете достатъчно, за да подсигурите бъдещето си?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *