Михаел Иванов, Myentrepreneurialstory.com: Живеем във време, в което можем да станем абсолютно всичко, което пожелаем!

Michael IvanovПоредният млад и амбициран участник в рубриката “Участниците в 9 Academy говорят” е Михаел Иванов. Той завършва гимназия миналата година и за разлика от повечето си връстници, не се записва да учи в университет. Младежът избира неформалното образование като в същото време работи и развива свои собствени проекти.

Въпрос: Представи себе си и сайта, който развиваш!

Отговор: Първо искам да благодаря и да изразя вълнението си, че давам интервю именно за Uchi.bg! С вас имаме очевидни сходства в разбиранията си за определени неща и образованието е едно от тях. Казвам се Михаел, роден в близост до морето, в красиво градче на име Добрич. През останалата част от живота ми съм живял в София. Не уча в университет, а след известни разговори и проявено разбиране от работодателите ми, от два месеца работя едва по 10 дни в месеца, което ми позволява да разполагам с достатъчното време и енергия да влагам в другите си начинания и развитие. Сайтът, който развивам, е под формата на блог, в който споделям своята предприемаческа история, но не такава, която съм имал в миналото, а такава, която се развива в момента. Като се замисля, изглежда сякаш пиша автобиографията си предварително.

Въпрос: Как смяташ да развиваш Myentrepreneurialstory.com в бъдеще?

Отговор: Блогът се развива правопропорционално на това колко аз се развивам. Ако аз научавам, експериментирам и рискувам, ако действам, провалям се и успявам, то ще има какво да разказвам в него, съответно ще има с какво да допринеса на хората, които го четат. Той е едно предизвикателство за мен. Когато тръгвах по този път, знаех, че няма да е лесно, но знаех и че много си струва. Аз се отдадох на кауза, която е по-голяма от мен. Каузата да покажа предприемачеството отвътре, в реално време, а не по спомени. Така след години ще мога както аз, така и всички останали, да погледнем назад към цялата хронология от събития, които са ме превърнали в това, което ще бъда тогава и може би да достигнем до определени прозрения за себе си. Нали знаете известната реч на Стив Джобс – “Не можеш да свържеш точките, като гледаш напред. Можеш да го направиш само като гледаш назад”.

Въпрос: Какви други проекти ти предстоят?

Отговор: Една от основните ми дейности в момента е content marketing и активно работя по два проекта. Ще вложа и усилия в проект на AIESEC, където съвсем отскоро съм член. Също така предстои да започна участие в „Международната награда на Херцога на Единбург – България”. Имам и други идеи, които за сега стоят на режим “изчакване”, понеже границата между това да бъдеш активен на повече от едно място и да загубиш фокус е много тънка.

Въпрос: Защо избра неформалното образование пред възможността да учиш в университет?

Отговор: Аз вярвам, че живеем във време, което има толкова много достъп до информация, ресурси и възможности, че ние можем да станем абсолютно всичко, което пожелаем, да научим всичко, което поискаме, да усъвършенстваме всяко едно умение или способност, която искаме, без това да е задължително обвързано с прекарването на пет години в университет. Дефинирайки образованието, за мен то означава знанията, уменията и опитът, придобити от даден образователен процес. Нима трябва само защото така е прието, този процес да мине през една единствена институция, в една единствена специалност, да струва толкова много и да изисква толкова много време от живота ми? Светът се превръща в място, където хората стават заменими, работните места намаляват, технологиите навлизат все повече. И това е нормално, ролята на човека е да мисли. Светът ще има нужда от повече предприемачи и визионери, които да оползотворят богатото откъм възможности време. А те не се създават в университетита, уви.

Въпрос: На какво те научи 9 Academy?

9A 01.11-17Отговор: Знанията, които получаваме там, са много рядко срещани. Обученията ни са водени от предприемачи, които наистина “правят това, което проповядват”. Липсва принципът “хайде сега да ви издиктувам десет страници от своя опит”, колегите студенти може би ще ме разберат. За пример мога да дам една на пръв поглед скучна тема като счетоводството, която се превърна в едно от най-любимите ми обучения в Академията, именно заради лектора. Вместо да ни учи как да изготвим счетоводен отчет, той ни показа по какъв начин информацията в отчета ще ни бъде от полза, когато имаме собствен бизнес. Една и съща тема – напълно различно поднесена.

Това, което ценя дори по-високо в 9 Academy, е средата, която създадохме. Петдесет напълно различни човека, но въпреки това обединени от общ начин на мислене, вярвайте ми, могат да постигнат изключително много и като група и като индивиди. Немалко хора си напуснаха работата по време на Академията, немалко бизнеси бяха стартирани, немалко изумителни промени видях. 9 Academy е причината сайтът ми да съществува и аз самият да съществувам в този си облик.

Поглеждайки го от друга гледна точка, мисля, че Академията е фабрика за създаване на дрийм тиймове. Каквато и идея да имаш, винаги ще се намери някой, който да се включи. Този състав, който сме в момента, е толкова сплотен и трептящ, че няма да се изненадам ако след време очароваме света с някоя кауза или компания… стига да останем заедно, разбира се. Истинският ефект от нея ще проличи едва след като сезонът приключи. Това, което ще се случи след него с нас.

Въпрос: Какви качества са необходими на един млад човек, за да стане предприемач?

Отговор: Обръщам се директно към младия човек. Точни качества не са необходими. Това, което трябва да се случи, е съзнанието му да се отвори за света и неговите възможности. Да прогледне отвъд наложената призма, през която му е казано да гледа. Предприемачеството е състояние на ума. Успееш ли да посадиш дори малко от него, повярваш ли, поискаш ли го, уменията и качествата ще започнат да се развиват, без да го осъзнаваш. Но всичко започва от умствените основи, които си изградил и възприятието, нагласата, която имаш към живота. Звучи ли прекалено сложно? Как да го направиш ли? Като вникнеш в съзнанието на някой друг. Не тези от новините. А на хора, които са успели. Ще си позволя да препоръчам книгата, която пречупи моето мислене – “Богат Татко, Беден Татко”, Робърт Кийосаки. Започни от там.

Въпрос: Ако можеше да промениш нещо в българската образователна система, какво щеше да е то?

Отговор: Да я изтрия и с помощта на всички прекрасни хора в сферата на неформалното образование да я изградим наново. Проблемът не е в предметите, които се изучават, а как се изучават. Имаме чудесни ученици математици, програмисти, спортисти, младежи с чудесна езикова култура, със страст към науките. Образованието трябва да бъде насочено към това, което гори в тях, техният начин да се изразят и допринасят. Да им се обърне специално внимание. Да имат ментор, с който да работят. Ако учениците почувстват признанието на околните за техните заложби, подкрепата им и се работи фокусирано в тази посока и това нещо се поддържа докато завършат, можем просто да се облегнем назад и да гледаме как променят света, печелят медали и правят открития в науката. Това мога да кажа накратко.

Въпрос: Има ли добри възможности за стартиране на собствен бизнес у нас?

Отговор: Българският пазар е труден пазар. Ако успееш да направиш така, че твоят бизнес да проработи тук, значи ще бъде много успешен и навън един ден. Смятам, че България е много добро място да тестваш и валидираш идеите си. Пазарът е много девствен, много неща не са навлязли още и за това шансът ти да се утвърдиш е голям. Разбира се, наясно сме, че има определени фактори, които ще се опитат да възпрат устрема ти, ако стане прекалено голям. Тогава трябва да вземеш решението дали ще се бориш срещу системата, или ще я напуснеш.

Въпросите зададе: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *