Мая Стойкова, художник: Изкуството цели да събуди вътрешните потребности на човека

DSC00247Мая Стойкова pавършва средното си образование в НГПИД “Академик Дечко Узунов” в град Казанлък, където е родена. В момента е студент в Националната Художествена Академия с профил “Живопис”. Тя е поредният творец, с който ви срещаме в рубриката F-thinkers.

Въпрос: Представете Вашето творчество?

Отговор: Честно казано, много ясно помня сблъсъка ми с изкуствата въобще. Тъй като това се случи, когато бях на 9 години. Учителката ми тогава по “Природознание” видя как си рисувам по време на часа, и каза на една моя съученичка да ме заведе в местна школа по изобразително изкуство. А паралелно с това сестра ми ме заведе в друга извънкласна дейност, която представляваше най-общо казано колективно писане на романи във фантастичен жанр. От тогава съм и автор, и илюстратор към “Светлини сред сенките”. Вече заедно сме издали 14 колективни книги.

Творчеството ми в картините или в романите, в които участвам, винаги е насочено към човека и човешкото. За мен изкуството винаги е  било и е, за да докосва вътрешните потребности на човека. То е с цел да събудим трудно поносимите истини или ценности, които хората по някакъв начин са забравили. Опитвам се чрез моето лично “събуждане” да докосна и да пробудя, да накарам хората отново да заобичат изкуството.

Въпрос: Какво ще запомните от обучението си в Арт семестър?

Отговор: Емоцията и мотивацията след всяка една наша среща.

Въпрос: Какво послание отправяте с изложбата си в Карол?

Отговор: В момента представените от мен картини са продължение на поставената ни задача да направим връзка между финансите и изкуството. Тоест да превъплатим финансите в образ. Избрах този живописен символ да бъде бика като най-близък до моето възприятие за финансите. Моят прочит на този символ изразява мощ, сила, упоритост. Съчетах го с изчистена среда, за да покажа една стерилна, строга, необятна страна на финансите като първично тълкувание. Целта ми беше да изразя света на финансите, вътрешните сблъсъци и възможни вариации. Исках да постигна изцяло изолиран, нов свят показващ всички качества на финансите.

Въпрос: По какво си приличат и по какво се различават светът на финансите и този на изкуството?

Отговор: Упорити и абстрактни – е приликата. А разликата – по начина, по които се изразяват.

Въпрос: Какво е Вашето празнично пожелание към читателите?

Отговор: Бъдете здрави и прекарайте повече време с близките, защото те всъщност правят нашите празници толкова хубави.

Повече информация за изложбата е достъпна тук:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *