Мария Донкова и Антония Смокова, фондация „Пайдея“

AntoniaSОсновните двигатели на фондация „Пайдея“ са Мария Донкова и Антония Смокова. Мисията на Фондацията е да съдейства за модернизацията на българското образование. В този дух са и нейните проекти за развитие на гражданска позиция в учениците.

Проектът „Граждани“ на “Пайдея” се реализира в общо 9 населени места в страната и намира подкрепа от местни институции като Общински съвет – Златица и Община Златица. В него с помощта на интерактивно обучение учениците се осмеляват да изразяват своята активна гражданска позиция по наболели за обществото проблеми. Този вид неформално образование се оказва изключително успешен, правейки учениците активни участници.

“Граждани” се осъществява в партнъорство с организации от Италия, Дания и Полша. Основният продукт – “Наръчник за развитие на граждански компетентности при учениците” – е преведен на 10 европейски езика и достъпен за безплатно сваляне от сайта на проекта.

Проектът е сред 30-те селектирани европейски проекта, представени на конференция за промоция на добри практики и идеи за активно гражданско участие в Лондон на 26-ти и 27-ми юни 2013г.

Всички участници в класацията “Новатори в образованието” можете да видите ТУК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *