Макси модата през вековете от Ренесанса до наши дни

1.# Развитие на макси модата през годините на Ренесанса

Съвършената фигура е в основата на изобразителното изкуство при Ренесанса и Ранното средновековие. Микеланджело търси златното сечение и го намира в чудесната си творба “Витрувианският човек”. Съвършената форма е навсякъде в творбите му и на неговите сънародници – архитекти, склуптури и художници.Но реалната фигура на жената през тази епоха, Рания и Късен Ренесансе е далеч от перфектно. Пол Рубенс показва на света със своите картини истинската форма на жената а тя е макси фигура, облечена с туника и разголена.

2# Развитие на макси модата през годините след Първата Световна Война

Макси Модата придобива популярност поради факта, че във въпросният военен конфликт голяма част от една цяла генерация млади европейци загиват в битките на континента. Реално остават основно деца и жени които стават и основните адресати на всякакви продукти.Ако трябва да се използва съвременен термин те са “таргет група” на 30-те години на миналия век. Дамите имат по-закръглени форми и на пазара вече се намират големи размери дрехи – бельо/ включва сутиени, корсажи и прочие/ както и макси рокли и големи размери ризи. Така след възраждането от разрушенията на войната макси дамите имат нови придобивки в гардероба си и получават правото да искат да бъдат добре облечени.

3# В съвремената култура

Доминацията през 80-те и 90-те години на медийно налаганият модел на жената с перфектно тяло и лице. Ако не изглеждаш като модела, значи не съществуваш. Постепенно модата и културата бяха повлияни от идеите за саморазвитие и самоусъвършенстване. Последното доведе до възприемане на човешкото тяло във всяка форма и размер. Макси модата процъфтява именно заради факта, че се възприемаме такива каквито сме със всички недостатъци и особености защото реално човешката външност не е най-важното а какво носим в себе си.От новото хилядолетие никоя уважаваща себе си световна марка не подминава големите размери за макси мода и големи дами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *