Кирил Кръстев – Кироки: Няма по-голяма награда от усмивката

dsc_3541Той е от Етрополе, на 24 години, семестриално завършил специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Първата му самостоятелна изложба е в салона на финансова група Карол. Защо там? Кирил Кръстев е един от участниците в Арт семестър 2016 – обучение без аналог по финанси за хора на изкуството. В творческата седмица той подготвя няколко рисунки, с които участва в общата изложба, а сега е първият от тазгодишните участници, който прави самостоятелна изложба. И за първи път арт пространството в Карол е завладяно от представители само на животинския свят.

Преди изявата си в Карол, Кирил участва в различни колективни проекти – “Надежда рисува”, част от инициативата “Алтернативи за свободното време” на фондация „Open Space”, изложбата на художници-анималисти „Голямото завръщане“, изложба на дипломанти от специалност „Изобразително изкуство“ към ФНПП, СУ „Св. Климент Охридски“ НАТУРА – АБСТРАКЦИЯ. Три поредни години се включва в изложба-конкурс Живопис, графика и скулптура на Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски” и АкварЕЛ ТАБЛА – „Младежки Фестивал Етрополе“. През 2013 г. взима участие в EX LIBRIS – Изложба на студенти и преподаватели от НХА и СУ „Св. Климент Охридски” и Студентския фестивал на пърформанса „Шах с пешката”. Печелил е 3-то място в конкурса „Train your brain”, The Art Department & DeviantArt, 2013.

След Арт семестър, творби на Кирил са одобрени за участие в Биенале „Тенец“ – Монтана, Осмо биенале на малките форми – Плевен, 15-та годишна изложба за живопис на галерия АСТРИ ФОРМАТ 30/30.

Изложбата може да се види всеки делничен ден от 9 до 18 часа в клиентския салон на финансова група Карол.

%d0%b1%d0%b8%d0%ba-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-50Въпрос: Участието ти в Арт семестър направи възможна първата ти самостоятелна изложба. Тя обаче показва само представители на животинския свят и едва ли е вдъхновена от новите финансови знания?

Отговор: Да, за което съм изключително благодарен на Милена Петкова, ръководител на проекта Арт семестър, и финансова група Карол, както и на всички останали, които по един или друг начин спомогнаха тя да се случи. Доста спонтанно беше всичко около изложбата, а рисунките, които реших да покажа са направени след обучението и са плод на едномесечен Inktober-ски труд (рисувани са с химикалка), с изключение на големия кукуригащ петел (олицетворяващ пробуждане и смелост), който започнах по време на творческата седмица в Арт семестър, както и атакуващия бик, който нарисувах броени часове преди откриването на самата изложба. Последният носи особена символика на финансова мощ и възходящ тренд. Не съм забравил и рибата, като символ на успех и изобилие, така че до известна степен почерпих вдъхновение и от наученото там. Дебют направи и творческият ми пседвдоним, Кироки, за който пък трябва да благодаря на колежка от университета, и който се надявам да ми донесе по-голяма разпознаваемост.

Въпрос: Какво те доведе в Арт семестър?

Отговор: На първо място, препоръка от приятел, участвал в предишно издание на проекта. Видях за какво става дума и реших, че именно той би могъл да ми даде необходимите нови знания, вдъхновение, а в последствие и начален тласък, за да започна да мисля за евентуална успешна реализация в сферата на изкуството.

%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5-25Въпрос: Как участието ти в това необичайно обучение промени представите ти за собствената ти реализация и успеха?

Отговор: В рамките на краткия период, в който се проведе Арт семестър, успях да науча много и полезна нова информация, засягаща доста от проблемите, с които се сблъскват съвременните хора на изкуството, както от финансова, така и от чисто творческа гледна точка. Чух и видях примери от хора, които споделят неща от своя собствен опит – какво по-добро от това? Именно благодарение на тях успях да се убедя, че всичко е възможно, стига да влагаш цялата си енергия и сърце в това, което правиш, да търсиш нови възможности, да взимаш разумни решения и същевременно да бъдеш инициативен и адаптивен.

Въпрос: По какво си приличат и по какво се различават светът на финансите и този на изкуството?

Отговор: Да управляваш правилно финанси си е цяло изкуство само по себе си, също така и изкуство без финанси няма как да просъществува. И в двата свята е налична инвестиция, която се различава в проявлението си.

Въпрос: Показваш само рисунки на животни, участвал си с подобни творби и в колективни изложби. Това ли е твоята страст?

Отговор: Една от тях, вероятно най-голямата. Не мога да не спомена и тениса, тъй като съм голям почитател на този спорт и в частност на Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

Въпрос: Какво послание отправяш с изложбата си в Карол?

Отговор: Нека поне се опитаме да погледнем на животните не просто като на храна, стока, атракция, работна сила или домашни любимци, а като на равни…

Въпрос: С какво животните те вдъхновяват?

Отговор: С какво ли не – анатомия, окраска, поведение, способности… С това, че за добро или лошо, те винаги се държат естествено и за разлика от нас, хората, нямат задни мисли, а просто се доверяват на инстинктите си. Изобщо на много неща бихме могли да се научим именно от животните.

Въпрос: Как рисуването на пернати, прасета или коне ти помага да кажеш нещо на хората?

%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%bb%d1%8a%d0%b2-40Отговор: Добър въпрос, на който няма как да отговоря еднозначно. Всеки би могъл да открие по нещо за себе във всяко едно животно, че дори да се припознае. Рисунката, като универсално изразно средство на художника, и изобразените по закачлив начин животни понякога са в състояние да говорят сами за себе си. Неслучайно това е толкова любима моя тема.

Въпрос: Ще преподаваш или ще рисуваш? Как си представяш следващите стъпки?

Отговор: Определено ще рисувам, а за преподаването е рано да се каже, понеже първо трябва да се дипломирам, но в близко бъдеще – по-скоро не. Постоянно самоусъвършенстване, участия в различни инициативи и финансова стабилност на преден план, като се надявам последното да е благодарение на изкуството някой ден.

Въпрос: Кой е най-големият успех досега?

%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0-40Отговор: Зависи от каква гледна точка – ако става дума за най-голямо признание по отношение на изкуството ми в световен мащаб до момента, това определено е третото ми място с пирография на Етрополския манастир в конкурса „Train your brain”, организиран от The Art Department & DeviantArt през 2013 г., при наличието на хиляди участници от цял свят. От друга страна, няма по-голяма награда от усмивката, която е в състояние да предизвика дадена творба, така че в това отношение пазя много хубави спомени, всеки от които бих могъл да определя като успех, като мои работи вече са в различни държави (Румъния, Сърбия, Полша, Англия, САЩ, Германия, Унгария, Босна и Херцеговина, Албания, Испания, Уганда, Танзания и др.). Заслужава си да се отбележат портретите на Васил Левски и Христо Ботев, които нарисувах с помощта на приятели върху ел. табла в центъра на родния ми град Етрополе по време на Младежкия фестивал там – те получиха голямо одобрение, но за съжаление вече няма как да се видят на живо… За сметка на това пък още мои представители на животинското царство са се „подслонили“ в Столичната педиатрия.

Въпрос: Какво е твоето пожелание към хората, които не спират да се учат и мечтаят?

Отговор: Бъдете здрави, вдъхновени и целенасочени, никога не се отказвайте от това, в което вярвате и искате да постигнете, колкото и безнадеждни да изглеждат нещата понякога, не спирайте да се развивате и най-вече винаги търсете и се опитвайте да бъдете себе си!