Как можете да станете типстъри

gosti-domakini-otborДа бъдеш футболен типстър не е лесна задача, защото хората очакват висок процент на успеваемост от теб. Затова ще ви дадем няколко съвета, които могат да ви помогнат да станете по-добър типстър щом става въпрос за прогнози за мачове.

За да имате успех в прогнозите, е от огромно значение да следите футбол. Разбира се, няма как да гледате абсолютно всеки мач, но обзорите на кръга от първенството, за което смятате да давате прогнози, са препоръчителни. По този начин вие ще сте запознати със самите отбори и ще придобиете представа затова как играят. Много хора гледат само статистиките, но това не винаги е най-удачният вариант. Въпреки че математиката играе голяма роля във футбола, не всички фактори могат да бъдат обхванати от точните математически футболни прогнози за деня. Понякога трябва да се наблюдава даден отбор, за да се разберат причините за моментната му форма, и дали има възможност тя рязко да се промени в следващите мачове.

Добрите типстъри знаят кои фактори са от значение. Например, няма голям смисъл в това да сравнявате сблъсъците между два отбора пред 50 години, поради факта, че ситуацията тогава е била много по-различна. Добра практика е да се гледат последните 5 срещи между двата отбора. По този начин вие можете да разберете дали някой от тях има надмощие над опонента си, или пък дали двубоите между тях са резултатни или не.

Според нас, по-важен фактор е формата на отбора. Винаги бъдете внимателни, когато давате прогнози за отбори, които са  в лоша серия. Обикновено такива клубове са демотивирани и шанса да продължат лошата серия е сравнително голям, особено ако играят срещу добър противник. Все пак, възможен е и обратния вариант в който си мислите, че е крайно време да бъде сложен край на лошата серия. Това може да се окаже добра прогноза, понеже коефициентът за този отбор ще е по-голям от обичайното.

Типстърите отчитат голям брой фактори, когато правят своите прогнози за мачове. В зависимост от това какво точно смятат да прогнозират (голове, картони, корнери, краен резултат), те се фокусират върху значимите статистики и ги използват за своите математически футболни прогнози. Много малко от тях обаче разчитат само на математиката. По-скоро тя им помага да затвърдят някакво предчуствие, което са имали. Понякога хората усещат какво ще стане в даден мач без да имат обяснение защо, и често се оказват прави. Рядко ще намерите футболни прогнози от типстър, който не е убеден в това, което е прогнозирал. Най-често прогнозите са комбинация от интуиция и статистически данни.

Има доста капани, за които трябва да внимавате, ако искате да давате успешни футболни прогнози. Ако срещата, която сте избрали, е дерби мач, то всичко може да се случи. В такива двубои доста често няма фаворити и формата не е от огромно значение. Също така, е доста вероятно страстите да надхвърлят допустимата норма и да има доста картони за двата отбора. Нашият съвет е да избягвате прогнозирането на дерби мачове, освен когато сте напълно убедени в прогнозата си. Същото правило важи и за двубои от елиминационните фази на купи, например Шампионската Лига и Лига Европа. Поради факта, че съществува възможността да се стигне до продължения и дузпи, доста от отборите подхождат различно към мачовете.

Понякога мачовете за днес не изглеждат интересни, но винаги може да намерите среща за прогнозиране в по-малките първенства. В повечето случаи е по-лесно да се познае мач от Шведското или Финландското първенство, от колкото от Английската Висша Лига и други водещи европейски първенства. Причината за това е, че всички отбори в Англия разполагат с качествени футболисти, които искат да се докажат, затова доста често ставаме свидетели на изненадващи резултати там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *