Как да си направим подходяща учебна среда в дома

Знаеш ли кой ресурс изглежда най-ограничен в днешно време? Човешкото внимание! Все повече и повече хора губят умението да се фокусират за дълъг период от време върху една задача. А това доста влошава положението ни.

Около нас има толкова много неща, което могат да ни разсеят, че ние вече сме тренирани да очакваме нова нотификация през минута-две. Това не е нормално, но понеже мозъкът ни лесно се адаптира към такива ситуации, в един момент се оказваме пленени от разсеяността си. Ето защо е изключително важно да знаем как да направим средата около себе си възможно най-удобна за едно от по-скучните занимания – ученето.

Съвет №1: Да ограничим света около нас

На първо лице трябва да намерим начин, чрез който ефективно да се изолираме от ставащото около нас. Повече хора нямат лукса да учат в стая без странични шумове или дори в собствено помещение. Особено ако сме в някое общежитие, шансът да трябва да се примиряваме с чужди разговори или шумолене, е доста голям.

Какво е решението? Напоследък стават модерни различните професионални слушалки, които добре ни изолират от света. Пускаме си класическа музика в тях или бял шум, който не дразни мозъка и сме готови. Разбира се, не всеки може да учи на музика, но вече има предостатъчно алтернативи. Освен белия шум можем да изберем и вълните на морето, звуци от гора, поток или нещо подобно, което поне да ни даде малко активна „тишина“ около нас. А и подпомага фокуса като цяло.

Съвет №2: Светлина в изобилие

На всеки се е налагало да учи късно вечерта на оскъдна светлина, но истината е, че това е доста проблемно. Не, няма защо да се притесняваме за очите си, но наистина можем да си докараме доста главоболие от липсата на светлина. На първо място това води до умора на очите, а и можем да се приспим, без да искаме.

Най-добрата светлина за учене е дневната (тоест с температура около 5500К). Това ще рече бяла светлина, а не известната ни от миналото жълтеникава светлина на волфрамовите жички. В днешно време поне се продават доста диодни или флуоресцентни лампи, които светят в бяла, даже синкава светлина, която знаем, че ще ни държи будни, докато учим.

Съвет №3: Мозъкът се нуждае от кислород

Известно е, че разходът на енергия от страна на мозъка при активни мисловни дейности като ученето, може да нарасне изключително много. За това обаче ни е необходим кислород. А какво се случва в повечето стаи? Затваряме се и забравяме да проветряваме. Още по-лошото е, че такова проветряване през зимата може да се окаже сериозен проблем. Но и за него си има решение.

Най-лесно е на всеки час да ставаме за кратка разходка из помещението. Така стимулираме мускулатурата си, кръвта ни започва да циркулира по-бързо и по-добре снабдяваме мозъка си с кислород. Но пък дори и за кратко, все пак е добре да отваряме прозореца от време на време.

Въпреки че съществуват много модерни решения и различни устройства (част от които можем да намерим в Digital Box), които да ни помогнат във фокуса, трябва да запомним, че на първо място е самата дисциплина. Без нея, дори и да имаме най-добрата учебна среда, пак няма да се справим с ученето!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *