Как да развием фантазията на детето?

03.uchi.bgСъвременните деца не мечтаят – това твърдим ние, възрастните. С умиление си спомняме, че някога ни е било нужен само един стол, за да си представим, че сме капитани на голям кораб, който прекосява океана.  Истина ли е било, че сме били с повече мечти и фантазии вътре в нас?

Не, децата са си деца. Те са глина, каквото направиш от тях, това ще остане в ръцете ти. Има само едно нещо, което не можете да подцените – информираността.

Децата са много по-напред от нас, те знаят много повече от нас, когато ние бяхме на техните години. Познанието често те прави тъжен и ти пречи да мечтаеш, което спира и желанието ти да се информираш. Тогава, какво да направим?

  • Не оставяйте детето само пред телевизора, за да не ви пречи. Спрете телевизора и го оставете за малко извън виртуалния свят на мигащи цветове и шумни реклами. Подайте му ръка и го въведете в най-шеметната игра, която можете да си представите. Нека диванът бъде кораб, а възглавниците моряци. Смешно ли вие? Посмейте се заедно, но попътувайте някоя морска миля заедно с детето. Ще ви бъде извънредно благодарно за това пътешествие.
  • Не може все още да чете, но защо да не му разкажете за света на буквите и книгите. Заложете  на онова, което е вълнувало и вас като дете. Приказките на Ханс Кристиян Андерсен са вълшебни. Те могат наистина да направят магия.
  • Ако не сте го водили никога на кино, не бързайте. Препоръчваме ви да започнете с кукления театър – изключително добре се приема от по-малките деца. Играта на куклите засилва фантазията на малчуганите. Помолете актьорите да качите хлапето на сцената и да докосне някоя от куклите. Това ще е преживяване, което детето ви няма да забрави. След това всяко късче хартия ще се превръща в кукла, с която да можете да си играете.
  • Бъдете на нивото, на което детето ви иска да бъдете. Спрете гледането на телевизия като фон, ако усещате, че сте спрели да се развивате, запишете се на някой интересен курс – езици, компютърна грамотност или някакъв занаят, който ви е интересен.  Да не ви притесняват таксите – някъде можете просто да вземете спешен кредит без поръчител, който да ви реши проблема.
  • Оставете детето да води и само да ви предложи онова, което ще го стимулира да бъде творец. Не бъдете привърженик на погрешното схващане, че трябва да се случва само онова, което вие искате.

Насърчете детето да бъде творец. Резултатите няма да закъснеят. Телевизорът и компютърът ще бъдат използвани само по предназначение и няма да бъдат предмет на непрекъсната употреба. Това вероятно ще се случи и с вас, когато бъдете заедно до детето, което обичате и отглеждате с грижа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *